27.12.14

 

Pain au chocolat

 

250 g färsk smördeg på rulle

100 g nutella, eller annan nötkräm

75 g mörk choklad av bra kvalitet

100 g mandelmassa

1  apelsin, rivet skal

ägg

mandelspån att strö över innan gräddning

florsocker att pudra ovanpå bröden vid servering

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

Dela smördegen en gång på längden, och sen varje halva i fyra bitar.

Bred en klick nutella på ena kortsidan av varje smördegsruta.

Hacka chokladen grovt, riv mandelmassa och apelsinskal och fördela över smördegsrutorna.

Rulla ihop bitarna från kortsidan och lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.

Grädda dem gyllene i mitten av ugnen, cirka 20 minuter.

Pudra på florsocker innan servering.

Dopparedan

 
Äntligen är julafton här! Som jag längtat, men samtidigt njutit av dessa lediga dagar tillsammans med vänner och familj.
 
Hoppas nu er alla en fantastisk (VIT!) god jul!

Praliner

 

Chokladpraliner med saffranskola, ca 25 praliner

0,5 g (1 krm) saffran

0,5 dl strösocker

1,5 dl vispgrädde

0,5 dl sirap, ljus

150 g choklad, mörk

 

Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull.

Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°C, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då.

Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.

Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad.

Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.

Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked.

Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.