Fyllda Äpplen

 
Är det runda bullar? Nej. Är det mandel- och cashewäpplen med smördegslock? Ja!
 
Mandel- och cashewäpplen med smördegslock
 
För 6 personer
 
6 äpplen (helst Ingrid Marie)
1 platta smördeg
 
Fyllning:
 
100 g mandelmassa
½ dl salta cashewnötter
25 g smör
2 tsk rivet citronzest (ca 3 citroner)
1 äggula
 
Pensling:
 
1 äggula
 
Garnering:
 
½ dl mandelspån
ca ½ dl pärlsocker
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena. Ställ i en ugnssäker form eller en muffinsplåt.
2. Riv mandelmassan grovt. Hacka nötterna. Bryn smöret i en stekpanna. Blanda mandelmassa, nötter, smör, citronskal och äggula. Fyll äpplena med blandningen.
3. Skär ut rundlar av smördegen, cirka 10 cm i diameter.
4. Lägg degen över äpplena och pensla med uppvispad äggula. Strö på mandelspån och pärlsocker.
5. Baka äpplena mitt i ugnen ca 30 min, tills de känns mjuka. Servera med glass, vispgrädde eller vaniljsås.
 
Psst! Det går att göra äpplen dagen innan servering! Värm bara ugnen till 100 grader och grädda kort innan servering så blir de som nygjorda.