Lussebak

 
 Lussebullar (0,5 liter mjölk)
 
150 g smör

50 g jäst

1.5 dl socker

5 dl mjölk

0.5 tsk salt

ca 15  dl mjöl

1 g saffran

Russin efter tycke och smak

1 st ägg (för pensling)

 

Gör så här:

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt sedan sockret.

Rör ut jästen i sockret med en träslev tills det blir till vätska. Häll sedan i saltet och rör runt.

Häll  i mjölken i det smälta  smöret. Häll i det rumstempererade  smöret/mjölken i jästblandningen och  blanda. Tillsätt sedan hälften av  mjölet under omrörning tills det  blir en jämn smet.

Tillsätt nu saffran  och blanda. (om det är trådig  saffran mortla med  lite socker) Häll  i  resten av mjölet lite i taget  tills det blivit  en jämn och fin det. Låt  sedan degen jäsa under en  duk tills det jäst  till ungefär dubbel  storlek.

Kavla ut degen platt. Skär sedan degen till skivor. Forma skivorna till önskade mönster och lägg ut på bakplåtspapper. Lägg sedan en duk över och låt jäsa i ca 15 minuter.

Pensla sedan bullarna med ett vispat ägg och peta sedan i russinen.   Sätt  sedan bullarna mitt i ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter eller tills   bullarna är gyllenbruna.