Blåbärsbullar

 
Kanelbullen presenterades som svensk specialitet i EU-projektet Café Europa 2006, där bland annat Finland presenterade Semlan, Danmark deras Wienerbröd, Tiramisu från Italien, Scones från Irland och Frankrike med deras söta La Madeleine (madeleinkakor).
 
Åter till kanelbullen. Som sedan året jag föddes uppmärksammats den 4 oktober, efter Hembakningsrådet instiftade Kanelbullens dag. Känner att ett gammalt hederligt bullrecept har alla hemma, så det löns inte att ge er receptet på mitt. Man gillar alltid sina egna bullar bäst. Så är det bara. Bjuder därför på blåbärsbullar istället. Lite annorlunda fast lika goa :-)
 
Blåbärsbullar 24 bullar (andra bilden)
 
Bulldeg:
 
1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg

11–12 dl vetemjöl special

 

Fyllning:

 

200 g mjukt smör

1 dl råsocker

1 msk malen kanel

2 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)

2 msk florsocker

2 msk majsstärkelse

Ägg till pensling

1 näve mandelspån

 

           Gör så här:

  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  • Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
  • Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor, rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock.
  • Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
  • Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
  • Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
  • Skiva rullen i 3–4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
  • Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
  • Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i cirka 10 minuter.