Citron- och marängcupcakes

Dessa cupcakes av Roy Fares är verkligen helt fullbordade. Ett av mina favoritrecept från och med nu. Saftiga, söta men blir inte en sockerbomb med den syliga lemoncurden. Det här är luftiga och lättätna cupcakes. Risken är stor att det slinker ner två - om inte fler!
 

Lemon curd

3 ekologiska citroner

1,5 dl strösocker

50 g smör

1 msk maizena

2 ägg

2 äggulor

Cupcakes

250 g mjölk, 3% (2 ½ dl)

10 g vitvinsvinäger (1 msk)

50 g färskpressad citronsaft (½ dl)+ rivet skal från 2 citroner

240 g vetemjöl (4 dl)

8 g vaniljsocker (1 msk)

250 g strösocker (2 ¾ dl)

8 g bakpulver (1 ½ tsk)

2 g bikarbonat (½ tsk)

3 g salt (½ tsk)

120 g rumstempererat osaltat smör

110 g ägg (2)

15 g äggula (1)

Italiensk maräng

125 g äggvita (4)

75 g vatten (¾ dl)

210 g strösocker (2 ½ dl)

Lemon curd: Tvätta tre citroner noga och torka. Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan. Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar. Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna i kyl medan du fortsätter.

Cupcakes: Sätt ugnen på 170 grader. Blanda samman mjölk och vinäger i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke. Blanda ner 1 ägg i taget i smörblandningen. Rör ner de torra ingredienserna och mjölkblandningen i omgångar och blanda tills det blir en slät smet. Tillsätt citronsaft och skal och blanda väl. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Känn med sticka att de är genomgräddade. Låt svalna helt.

Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall. Gröp ur ett hål i varje cupcake och fyll med lemon curd. Sprista eller stryk på marängen och bränn av den med en gasbrännare.