Krämig Soppa

 
 
Krämig soppa med broccoli och palsternacka
 
Slurp, slurp! En krämig broccolisoppa brukar vara poppis både bland barn och vuxna. Här får broccolin sällskap av söt palsternacka. En verkligen supergod soppa som är jättegod med mörkt bröd och kanske lite ost till. Kommer från Buffé tidningen nr 2.
 
1 gul   lök                                     

2 vitlöksklyftor                                     

2 palsternackor (à ca 250 g)                                    

2 broccoli (à 250 g)                                    

2 msk   olivolja                             

4 dl   matlagningsgrädde                                     

2 msk   vitvinsvinäger                                     

1 grönsaksbuljongtärning                                     

5 dl   vatten                                     

Salt och peppar

  • Skala, dela och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den ena i skivor och den andra i små tärningar. Dela broccolin i mindre buketter och skär stammen i skivor.
  • Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i smöret i en kastrull ca 3 minuter.
  • Tillsätt grädde, vinäger, buljongtärning, vatten och broccoli, men spara hälften av buketterna.
  • Låt koka under lock ca 15 minuter, tills palsternackan är mjuk.
  • Ta från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  • Dela resterande broccoli i ännu mindre buketter.
  • Tillsätt broccolibuketter och palsternackstärningar och låt sjuda ca 3 minuter.
  • Servera gärna med ett gott bröd.