Mandelskålar med citronsås och minimaränger

 
Mandelskålar med vaniljglass, syrlig citronsås, minimaränger och färska bär med chokladdekor
 
Mandelskålar  9 st
 
100 g smör
2 msk sirap
1 ½ dl strösocker
½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2 Blanda smör, sirap, socker, mjöl och mjölk i en kastrull och låt smälta ihop. Se till så att det inte stormkokar!
3. Drag av från värmen och tillsätt den flagade mandeln.
4. Lägg bakplåtspapper på tre plåtar som mjölas.
5. Klicka ut 3 plåtar på varje plåt, de kommer att rinna ut rejält.
6. Grädda 6-7 minuter och låt svalna något.
7. Lossa med en stekspade så fort de inte faller sönder och så att du kan hålla i de och forma de som skålar över en nedåtvänd kopp eller en skål och låt stelna en aning.
 
 
Citronsås
 
50 g smör
1 - 1½ citron (saften)
1 ½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
 
1. Pressa citron och häll saften i en kastrull.
2. Tillsätt smöret, sockret och vispgrädden. Rör om och låt koka upp.
3. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter tills den tjocknat något. Låt svalna.
 
 
Minimaränger
 
3 äggvitor
2 tsk pressad citron
1 dl strösocker
2 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
 
1. Sätt ugnen på 150 grader, eller 130 grader varmluftsugn. Använd varmluftsugnen om du har en, så kan du sätta in tre plåtar samtidigt och marängerna blir klara fortare. 
2. Vispa äggvitor och citronsaft till ett vitt skum på medelhastighet. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa tills äggvitorna är vita och pösiga, öka hastigheten och fortsätt vispa ytterligare några minuter. 
3. Sikta ner florsockret och vaniljsockret och vänd ner detta i marängsmeten. 
4.Fyll  en spritspåse med en liten rund tyll med marängsmeten. Spritsa ut små minimaränger på bakplåtspapperklädda plåtar och grädda mitt i ugnen (har du varmluftsugn kan du ställa in alla plåtarna i ugnen samtidigt). Grädda 4 minuter på 150/130 grader. Sänk värmen till 100/90 grader och låt dem stå kvar ytterligare 45 minuter.
5. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka ut ytterligare 20-30 minuter. Genom att torka marängerna helt möglar de inte och hållbarheten förlängs avsevärt. 
 
 
Chokladdekor
 
ca 80 g mörk choklad
En skvätt olivolja
 
1. Smält choklad över vattenbad och tillsätt en skvätt olivolja, för en rinnigare och glansigare choklad.
2. Använd fantasin och ringla olika mönster eller hjärtan på ett bakplåtspapper och ställ i kyla.
 
 
Så till själva desserten...
 
Skopa först ung 2 glasskulor i varje skål, ringla över citronsås och dekorera med färska bär, tex hallon och blåbär, minimaränger och chokladdekor. Voilà!