Citron- och marängårta

 
Lemon curd med något sött som maräng måste ju vara en av de bästa smakkombinationen som finns! Väldigt bra recept av Linda Lomelino det här. Kändes som att bottnarna blev riktigt saftiga, + hemmagjord lemoncurd och så schweizisk maräng på det. Top notch!
 
Citron- och marängtårta
 
Tårtbottnar
 
7 dl vetemjöl
6 msk maizena
3 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
Finrivet skal från 2 citroner
4 ägg
1 1/4 dl färskpressad citronsaft (2-3 citroner)
1 1/4 dl mjölk
 
Lemon Curd
 
1 3/4 dl strösocker
6 äggulor (spara vitorna till marängfrostningen)
Finrivet skal från 2 citroner
1 dl färskpressad citronsaft (ca 2 citroner)
100 g kallt smör, i tärningar
 
Marängfrosting
 
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Tårtbottnar:
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två bakformar, 20 cm i diameter.
2. Sikta ner mjöl, maizena, bakpulver och salt i en skål.
3. Vispa smöret mjukt och fluffigt i en annan skål, helst lite större. Tillsätt socker och citronskal och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje tillsatt ägg. Rör ner citronsaft, mjölk och mjölblandningen i omgångar. Rör till en jämn smet.
4. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. (Jag använde varmluft och gräddade båda bottnarna samtidigt. En gräddades lite fortare än den andra, men det är bara att hålla koll. Så det funkar lika bra).Låt bottnarna svalna lite i formarna innan de vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.
 
Lemon Curd:
 
1. Vispa socker, äggulor, citronskal och citronsaft i en kastrull (helst tjockbottnad) och värm på medelvärme. Se till att röra hela tiden tills den tjocknar och låt inte krämen koka så slipper du äggbitar i smeten.
2. Dra av från värmen och rör i smöret. Sila blandningen, häll upp i en burk (en ren burk) och låt svalna. Ställ in i kylen och låt lemon curden bli helt kall.   
 
Sätta ihop tårtan:
 
Dela de båda bottnarna på mitten så att du får fyra bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred på 1/3 av lemon curden. Upprepa tills du har använt alla tre bottnar. Lägg sedan den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Ställ in i kylen för att stelna medan du förbereder frostingen.
 
Marängfrosting/schweizisk maräng:
 
1. Lägg äggvitor, socker och vaniljsocker i en värmetålig skåål eller kastrull över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen till cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna smält.
2. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills blandningen blivit en vit och fluffig marängsmet. Vispa tills smeten svalnat, det tar cirka 10 minuter.
3. Bred på ett tunt lager över hela tårtan oh låt stelna i kylen i cirka 10 minuter. Bred därefter på ett tjockt lager över hela tårtan och bränn med en gasolbrännare.

Prague

 
 
 
 
 
 
 
I princip alla sa innan jag for hur vacker stad Prag är, och nu kan jag intyga att det är helt sant! Såna fantastiska byggnader, trevligt folk och inte blev det hela sämre av att våren verkligen hade kommit till Prag. Träden blommade och värmen kändes rent utav ibland som en sommardag i Sverige. De första bilderna är från vårat besök i Pragborgen (bl.a St. Vitus katedralen och Gyllene Gatan i Pragborgen) och sedan utkikstornet på sista bilden promenerade vi upp i för att se på utsikten över hela Prag. De är byggt som en miniatyr av Eiffeltornet och trotsade verkligen min och min mammas höjdskräck. Att titta ut var inte bekymret utan att det blåste så mycket. För när man gick upp i trappgången som var "öppen" utåt (ja ni ser ju...) så kändes det flera gånger som om vinden skulle slänga ut en genom gallren. Hela byggnaden vinglade ju lite, och det kändes haha (svettig smiley). Men värt var det, för utsikten var fantastisk.
 

Snabb update

 
Jag är nyduschad, matad och redo att åka iväg till Petrinkullen som vi ska på idag innan hockeyn börjar igen. Har nu wi-fi också så varför inte för en gångs skull blogga när jag väl är utomlands!? Att skriva en lång text på mobilen vet alla bloggare hur jobbigt det är, så jag håller mig kortfattat. 
 
Resan hit gick suveränt och när vi kom fram tog vi oss till Pragborgen. Pragborden är väldigt stor, med både marknader, katedraler, parker och torg. Så vi köpte biljetter till en del grejer och gick runt i någon timme. Det var jättesoligt ute så det blev rent högsommarvärme i solen i förrgår. Sedan på kvällen firade vi pappa som fyllt 50 år, därmed resan, på en fin restaurang vid Karlsbron. Maten på bilden var min förrät. Kammusslor med vit sparris. 
 
Igår tog vi oss på morgonen till Palladium, ett stort shoppinhcenter, för lite shopping. Men vid 2-tiden redan var vi klara att ta oss till O2 Arena för att se de två semifinalerna. Det var riktigt roligt att se på hovkey sådär och speciellt stämningen var helt otrolig! Vi tyckte först stt tjeckerna fick upp stämningen allra mest. Men nästa match då ryssarna gjorde entré visade det sig att vi hade fel. Ryssarna är völdigt högljudda, trogna fans, som gillar att busvissla och skrika "Rash-i-aa!".