Kardemummadrömmar

 
Perfekta till adventsfikat! Blir lite juligare med kardemumma men jag rullade enbart kakorna i kardemumma. Jag tycker drömmar är så fantastika som de är så i dessa smakar de först kardemumma men också drömmarna själva får visa upp sig lite. 
 
Kardemummadrömmar
 
100 g margarin eller smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja (den måste vara neutral för att inte ge smak, ex raps- eller solrosolja)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
 
½ dl florsocker
2 msk kardemumma

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa margarin, socker och vaniljsocker tillsammans. Tillsätt samtidigt lite olja i taget medans du vispar.
3. Sikta ner hjorthornssalt och vetemjöl i smörsmeten och blanda till en deg.
4. Rulla ut degen till två avlånga längder på mjölat bord. Skär i jämnstora bitar.
5. Forma dem till runda bollar (ung 20-25 g/st). 
6. Blanda florsocker och kardemumma fint och rulla bollarna i det. När alla bollarna rullats, ta resternade av pulvret och sial över kakorna för extra kardemummasmak. 
7. Grädda dem på två plåtar med bakplåtspapper i ca: 20 min.
8. Ställ upp på galler för svalning efteråt.
 

Kola- och lingonmuffins med frostade lingon och valnötter

 
 

Muffins

260 g mjölk, 3% (2 ½ dl)

250 g strösocker (2 ¾ dl)

120 g rumstempererat osaltat smör

110 g ägg (2)

15 g äggula (1)

240 g vetemjöl (4 dl)

8 g vaniljsocker (1 msk)

8 g bakpulver (1 ½ tsk)

2 g bikarbonat (½ tsk)

3 g salt (½ tsk)

50 g färskpressad citronsaft (½ dl)

 

Dulce de leche (här finns instruktioner om hur du kokar den)

1 burk sötad, kondenserad mjölk (379 gram vanligtvis)

 

Rårörda lingon

150 g lingon

1 ½ dl strösocker 

Frostade lingon

 
100 g lingon
1 äggvita
Strösocker
 
+ valnötter att dekorera med
 
 
Gör så här:
 
Muffins
 
Sätt ugnen på 170 grader. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke. Blanda ner 1 ägg i taget i smörblandningen. Rör ner de torra ingredienserna och mjölk i omgångar och blanda tills det blir en slät smet. Tillsätt citronsaft och blanda väl. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Känn med sticka att de är genomgräddade. Låt svalna helt.
 
 
Rårörda lingon
 
Mosa lingon med strösocker och låt stå i kyl tills användning. 
 
Frostade lingon
 
Väldigt enkelt. Bara pensla bären (eller vilken frukt du än frostar) med äggvita. Pudra på florsocker eller som jag tog - strösocker. Bör torka innan du dekorerar muffinsen med dem.
 
Sammansättning
 
När muffinsen svalnat helt, ta exempelvis ett tjockare sugrör och trck ned i mitten av muffinsen för att få ett hål hela vägen ned. Fyll hålen med rårörda lingon. Ringla eller bred ut kolasås och dekorera med frostad frukt och valnötter. 

Dulce de leche

 
 
Vilken magi att en konservburk får koka i 2 timmar och sedan har du en färdig kolasås! Dulce de leche är en latiamerikansk kolasås bestående av enbart socker och mjölk. Såsen är väldigt söt och passar väldigt bra i tårtor och pajer. Dock, skulle jag göra en kolasås för att ringla över glassen skulle jag nog koka ett annat recept med sirap och smör. Ger mycket mer "knäckigare" smka och blir inte lika söt. 
 
Dulce de leche
 
Köp en burk kondenserad mjölk (vanligtvis 397 gram)
 
1. Ta bort etiketten från burken.
2. Lägg den oöppnade burken sötad, kondenserad mjölk i en stor kastrull.
3. Fyll på med vatten så att det alltid täcker burken och lite till.
4. Låt småkoka ca 2 timmar utan lock, se till att vattnet hela tiden täcker.
5. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten.
6. Låt svalna helt och öppna därefter burken.
7. Vòila – dulce de leche!