Rocky Road Cupcakes

 
Rocky Road Cupcakes, Leila Lindholm
12 stycken
 
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl strösocker
3 ekologiska ägg
2 msk kallt kaffe
1 dl gräddfil
50 g smör
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
2 dl salta jordnötter
2 nävar minimarshmallows
2 nävar dumlekolor
 
Fudge Glaze
 
½ dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
2 msk honung
200 g mörk choklad 70%
1 msk smör
Salta jordnötter, minimarshmallows  och dumlekolor till garnering
 
Cupcakes
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  6. Rör ner den smälta chokladen i smeten.
  7. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med dumlekolor, minimarshmallows och lite jordnötter. Fyll formarna till 2/3 med smet.
  8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  9. Låt svalna.
Fudge Glaze
  1. Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
  2. Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Rör i smöret.
  3. Skeda en klick glaze i mitten av varje cupcake och garnera med små bitar av dumlekola, minimarshmallows och salta jordnötter.

Nutella cupcakes

 

Det fick bli en snabb plåtning av dessa dyrgriper i söndags då jag hade lite bråttom. Fast ni ser ju nutellafrostingen...dessa cupcakes är inte att leka med...

Nutella Cupcakes, Roy Fares

100 g Vetemjöl (1 3/4dl)
150 g Strösocker (1 3/4dl)
30 g Kakao (3/4dl)
3 g Maizena (1tsk)
3 g Bakpulver (1/2tsk)
3 g Bikarbonat (1/2tsk)
3 g Salt (1/2tsk)
8 g Vaniljsocker (1msk)
55 g Ägg (1st)
75 g Mjölk (3/4dl)
40 g Vegetabilisk olja (1/2dl)
50 g Bryggd kaffe (Varm) eller kokande vatten (1/2dl)

Sätt ugnen på 170 grader. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ägg, mjölk och vegetabilisk olja lite lätt med en handvisp. Blanda i äggvispningen med dem torra ingredienserna och tillsätt det varma kaffet och blanda väl, smeten kommer att vara lös. Vill du inte ha kaffesmak tillsätter du varmvatten. Fyll dina cupcakes formar lite mindre än 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 16 – 17 min. Gör stickprov, ta ut och låt svalna helt innan du lägger på frosting

Nutella frosting:

150 g Mörk choklad – smält
250 g Smör – rumstemperatur
150 g florsocker (2 1/2dl)
8 g Vaniljsocker (1msk)
2 g Salt (1/4tsk)
100 g Nutella (1dl)

Hacka chokladen och smält försiktigt i mikron eller över ett vattenbad. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och salt vit och fluffigt. Vispa i nutella och den smälta mörka chokladen, vispa väl. Är frostingen lite lös kan du stoppa in den i kylen 10 minuter.