Äppelkaka med kardemumma

Vill man bjuda på något enkelt till fika som samtidigt känns extra lyxigt passar den här sockerkakan perfekt. En väldigt god äppelkaka med kardemumma. Själv älskar jag kardemumma så det var svårt att låta bli att äta upp hela kakan, så saftig och smakrik! Som tur blev det en del över som nu finns i frysen, på kärt återseende ;)
 
Äppelkaka med kardemumma, Roy Fares
 
Äppelfyllning
2 stora svenska äpplen
4 g kanel (2 tsk)
25 g Farinsocker (2 msk)
 
Kaka
420 g vetemjöl (7 dl)
15 g bakpulver (3 tsk)
3 g salt (0,5 tsk)
7 g malen kardemumma malen (3 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
250 g rumstempererat smör
360 g strösocker (4 dl)
240 g ägg (4, rumstempererade)
250 g filmjölk (2,5 dl)
florsocker att pudra över
 
      Gör så här
  1. Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena i 0,5 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke, tillsätt kanel och strösocker och blanda. Ställ åt sidan.
  2. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla en rund sockerkakform som rymmer minst 1,5 liter. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma, vaniljsocker i en bunke. Vispa smöret luftigt, tillsätt sockret och vispa fluffigt.
  3. Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna med lite i taget av filmjölken och rör ihop till en slät och fin smet.
  4. Fyll hälften av formen med smet och strö sedan över äppelbitarna och toppa med resterande smet. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna helt på galler. Pudra över florsocker.
 

Chocolate chip fudge cookies

Okej alla chokladälskare - här är cookiereceptet för dig. Detta recept från Fridas bakblogg är helt perfekt. Det är smält choklad i, hackad choklad i och hackad choklad på, vad mer kan man begära? Cirka 14 kakor blir det och de väger, obakade, cirka 40 gram. Självklart går det att göra dem till 20 gram små kakor. Det blir 14 rätt stora kakor, som jag gillar!
 
    
 
 
 

Chocolate chip fudge cookies

150 g mörk choklad
30 g smör
2 3/4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 ägg
1 dl strösocker
0.75 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad, hackad
40 g chocolate chips/chunks att strö över kakorna innan gräddning

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 150°C. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen och smöret i en värmetålig skål i micron, 15 sek i taget, rör om mellan gångerna tills allt smält. Ställ åt sidan. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig, ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, strö- och farinsocker och vaniljsocker. Tillsätt de torra ingredienserna i äggsmeten, vispa tills allt är jämnt blandat, inte mer än så! Blanda ner chokladsmöret och mjölkchokladen. Skopa upp smeten på plåtarna, det blir 14 kakor. Strö över lite chocolate chips- eller chunks. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

                  http://ellendegeneresquotes.tumblr.com/