Äppelkaka med kardemumma

Vill man bjuda på något enkelt till fika som samtidigt känns extra lyxigt passar den här sockerkakan perfekt. En väldigt god äppelkaka med kardemumma. Själv älskar jag kardemumma så det var svårt att låta bli att äta upp hela kakan, så saftig och smakrik! Som tur blev det en del över som nu finns i frysen, på kärt återseende ;)
 
Äppelkaka med kardemumma, Roy Fares
 
Äppelfyllning
2 stora svenska äpplen
4 g kanel (2 tsk)
25 g Farinsocker (2 msk)
 
Kaka
420 g vetemjöl (7 dl)
15 g bakpulver (3 tsk)
3 g salt (0,5 tsk)
7 g malen kardemumma malen (3 tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
250 g rumstempererat smör
360 g strösocker (4 dl)
240 g ägg (4, rumstempererade)
250 g filmjölk (2,5 dl)
florsocker att pudra över
 
      Gör så här
  1. Äppelblandning: Skala, kärna ur och tärna äpplena i 0,5 cm stora tärningar. Lägg bitarna i en bunke, tillsätt kanel och strösocker och blanda. Ställ åt sidan.
  2. Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla en rund sockerkakform som rymmer minst 1,5 liter. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, kardemumma, vaniljsocker i en bunke. Vispa smöret luftigt, tillsätt sockret och vispa fluffigt.
  3. Tillsätt 1 ägg i taget och blanda väl. Blanda ner de torra ingredienserna med lite i taget av filmjölken och rör ihop till en slät och fin smet.
  4. Fyll hälften av formen med smet och strö sedan över äppelbitarna och toppa med resterande smet. Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Prova med sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Vänd ur kakan och låt den svalna helt på galler. Pudra över florsocker.