Smore's Bars!

 
 

Okej, vet ni hur goda dessa är? Enkla bars med digestivebotten, chokladbrownie och maräng. Det bästa av tre världar i en enda kaka... varsågoda att baka!

Smore’s Bars

Botten

20 digestivekex (300 g)

160 g smör

Chokladlager

200 g Smör
200 g Mörk choklad
4 Ägg
2 dl Strösocker
2.25 dl Vetemjöl
3 msk Kakao
1 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt

Maräng

4 ägg (120 g)

2 ¾ dl strösocker

½ dl vatten

 

Gör så här:

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader, 150 varmluft. Mixa kexen till smulor. Smält smöret och blanda med kexen.

2. Tryck ut till en botten i en form på cirka 30x20 cm storlek.

3. Grädda i 10 minuter.

4. Chokladbrownie: Smält smör och rör ned choklad tills allt smält. Ställ åt sidan.

5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

6. Blanda ned smörsmeten och till sist de torra ingredienserna.

7. Häll över kexbottnen och grädda ca 20 minuter. Låt svalna.

8. Italiensk maräng: Vispa äggvita så att du kan vända bunken upp och ned.

9. Koka upp vatten och socker till 121 grader i en tjockbottnad kastrull. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

10. Bred ut över kakan och bränn av med gasolbrännare om du så vill. Annars går det bra att bränna av marängen på grillvärme i ugn. 250 grader i cirka 5 minuter brukar bli bra.

 

Brownierecept av Frida Skattberg

Enkel Äppelkaka

 

 
 

Det är tur man inte kan höra röster genom bloggar, för jag låter som en snorkråka idag. Har gått och blivit förkyld efter skolstarten vilket i sig inte är någon surprise när man börjar om skolan. Bara synd jag blir förkyld nu under helgen och matfesten. Önskar det fanns någon sådan dunderkur som tog bort en förkylning på tio minuter. Har någon ett bra recept, hojta till!

Vårat äppelträd är fullt med äpplen nu så jag tänkte i veckan att passa på att baka med dem innan grenarna praktiskt taget bryts av för många äpplen. Äppelkakan, denna klassiker, smakar ännu bättre med citron i smeten och kardemummakärnor på äpplena. Har ni inte kardemummakärnor går redan mortlad krydda lika bra. 

Äppelkaka med citron och kardemumma

Kaka

125 g smör

1 ½ d strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron, zest

2 ägg

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 msk mjölk

 

Fyllning

3-4 äpplen

1 msk kardemumma

1 msk strösocker

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft. Smörj och bröa en form, cirka 24 cm i diameter.

2. Smält smör och låt det svalna.

3. Blanda smör med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölk. Häll smeten i formen.

4. Skär äpplena i tunna skivor. Stick ned dem i smeten. Strö över kardemumma och socker.

5. Grädda kakan cirka 30-35 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Ultimata Chocolate Chip Cookies

 
 

Okej vänner, jag har funnit det!

Chocolate chip cookies må vara ett av de bästa kakorna som finns samtidigt som de är de värsta kakorna att baka. För vi vill alla ha olika cookies. Sega, kakiga, krispiga, mycket choklad, lite choklad (vänta...va?), ja ni förstår. Nu har jag dock skapat ett eget recept på just hur jag vill ha mina cookies. Sega i mitten med lite kripigare kant, mycket choklad och mycket farinsocker. Brunt socker sätter pricken över i:et på dessa. Testa och njut!

Mina Chocolate Chip Cookies

Blir cirka 30 kakor

200 g rumsvarmt margarin

2 dl farinsocker (160 gram)

1 dl strösocker (90 gram)

1 ägg

1 äggula

5 ¼ dl vetemjöl (320 gram)

1 ½ tsk bikarbonat

4 tsk majsstärkelse

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

200 g mörk choklad, grovt hackad

 

Gör så här:

1. Vispa margarin vitt i 1-2 minuter. Blanda med farin- och strösocker och vispa ytterligare 1-2 minuter.

2. Blanda med en slev ägg + äggula tills det är väl blandat.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt i smörsmeten. Blanda inte mer än nödvändigt.

4. Ta elvispen igen och vispa snabbt ned chokladen så att det bara fördelas. Övervispa inte degen.

5. Plasta degen ordentligt och stoppa i kylen. Låt vara i kyl minst 1 timma, helst flera timmar (3 timmar blir riktigt bra)

6. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft.

7. Rulla bollar av degen, för normalstora kakor ungefär 25 gram/kaka. För mindre ta 20 gram (1 msk ungefär) och för större ta 30 gram.

8. Nu beror gräddningstiden helt på hur stora kakor du väljer att göra. Med kakor på 25 gram är gräddningstiden 11 minuter, och minskar och ökar med mängden deg. Tänk på att kakorna stelnar en aning när de svalnar. Låt de alltså inte grädda för länge! Låt svalna ett tag på plåten.