Pannkaksfrukost

Dessa amerikanska bananpannkakor gick inte av för hackor till frukost! Enkelt, lyxigt och nyttigt. Godast att servera med frukt, bär och honung. Eller varför inte en skopa vaniljglass också? ;-)
 
Amerikanska bananpannkakor
för 2 personer
 
1 banan
2 ägg
2 dl dinkelmjöl
1 dl mjölk
1 1/2 tsk bakpulver
 
Mosa bananen. Vispa ihop banan väl med ägg. Se till att det blandas väl, annars kan det lätt smaka omelett istället för pannkaka. Blanda samman med mjöl, bakpulver och mjölk till en slät smet. Stek i smör, olivolja eller kokosolja. Servera med allt gott du har hemma!
 

Äppelsmulpaj i glas

En lyxig variant av en enkel smulpaj, som passar utmärkt att bjuda flera personer på. En lätt och fräscht sätt att avlsuta en middag på. 
 

Äppelsmulpaj i glas, Elisabeth Johansson

8 glas

 

Lösa smulor

125 g smör

1 dl socker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda samman med övriga ingredienser i en bunke till en smulig massa. Sätt i frysen cirka 30 minuter. Häll ut smulorna på en bakplåtspappersklädd form och grädda cirka 10-15 minuter. Vänd smulorna med en stekspade efter halva tiden. Ta ut plåten och låt smulorna svalna.

 

Stekta äpplen

4-5 äpplen

Saft av ½ citron

25 g smör

3 msk strösocker

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

 

Skala och skär äpplena i klyftor. Stek i resterande ingredienser i en stekpanna tills de mjuknat en aning. Smaksätt om du vill med andra kryddor eller mer/mindre av kryddorna så som du själv vill ha dem.  De får inte bli mjuka helt igenom eftersom det kan göra dem mosiga. De fortsätter mjukna då de svalnar.

 

Rårörd vaniljvisp

1 vaniljstång

1 tsk vaniljsocker

3 äggulor

1 dl strösocker

5 dl vispgrädde

 

Skrapa fröna ur vaniljstången och vispa pösigt med vaniljsocker, äggulor och socker. Vispa grädde i en annan bunke. Vänd ned vaniljsmeten i grädden och blanda.

Förbereda desserten

Värm upp äpplena en aning innan servering. Häll smulor först i glasen. Sedan äpplen och till sist vaniljvisp. Ev. toppa desserten med lite smulor. Servera och njut!

Hallonsherbet och passionsfruktsås

Till denna underbara kladdkaka med hallon och fudge i förra inlägget så serverade jag hallonsherbet och passionsfruktsås. Toppade kakan med minimaränger (hur du gör dem hittar du här), pistagenötter , färska hallon och citronmeliss. Självklart går det att variera i oändlighet. Du behöver inte ens servera kakan med sherbet och passionsfrukt. Glass och/eller någon annan sås kommer också smaka super. 
 
Det slår mig nu att bara sherbet och passionsfruktsås smakar gudomligt med varandra. Passar perfekt som en enkel dessert det också... 
 
Hallonsherbet ½ liter, Linda Lomelino
 
En sherbet är ett mellanting mellan glass och sorbet. Det är en sorbet med mjölk i vilket gör den lite krämigare.
 
250 g halllon (frysta eller färska)
2 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
saften från ½ citron
 
Mixa hallon, mjölk och socker till en puré. Sila bort kärnorna. Blanda purén med pressad citron. Låt stå i kylen tills den är helt kall. Kör i glassmaskin tills sherbeten är färdig. Häll upp i en skål och ställ i frysen. 
 
Passionsfruktsås 
 
4 passionsfrukter
6 msk florsocker
1 dl citronsaft
 
Gröp ur frukterna och blanda det med florsocker och citronsaft i en kastrull. Koka upp under omrörning. Häll i en mixer och mixa så att kärnorna delas i mindre bitar. Sila sedan såsen så att den blir kärnfri. Låt svalna.