Äppelsmulpaj med salt kolasås

Smulpajer måste vara ett av det bästa och enklaste sättet att göra folk lyckliga. Sen går det alltid att diskutera, för det finns smulpajer och sen finns det smulpajer. Exempelvis äppelsmulpaj med pecannötter och salt kolasås. Wow säger jag bara. Den saltade kolasåsen är inget tillbehör utan finns i pajen, likaså nötterna. Därför blir den här pajen extra lyxig och extra god. För hur gott är inte salt kolasås tillsammans med äpplen?
 
Receptet är från Roy Fares bok Delicious som jag fick i julklapp förra året. Fares receptet gör en aldrig besviken. Visste ni dessutom att Roy Fares förra året utsågs av ELLE-galan till "Årets bäst klädda man". Han har alltså inte bara stil för godsaker utan blev med vinsten den första konditorn någonsin att vinna ett sådant pris. Slå det ni.
 
 
Äppelsmulpaj med salt kolasås

Portioner: 10–12 portioner

Bra att veta

  • Var inte rädd för att salta kolasåsen. Det lyfter alla smaker på ett magiskt sätt.
  • När du kokar kolasåsen, ge inte upp när du häller i grädden. Eftersom sockret är väldigt varmt kommer grädden direkt att koka ganska våldsamt för att sedan blanda sig med sockret. När jag lagade en kolasås första gången blev jag så rädd för att grädden kokade så mycket att jag drog undan kastrullen och vågade inte fortsätta. Gör inte så, haha!

Kolasås:
100 g glykos (2/3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrädde (1 3/4 dl) 
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg:
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk) 
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 1/2 dl) 
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning:
4–5 äpplen
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter

1 liter vanilj- eller kanelglass att servera till

 
1. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret i omgångar tills allt har smält. Rör om mellan varven. Låt koka tills blandningen har fått fin kolafärg och rör om då och då. Blanda ner grädden försiktigt och lite i taget. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält. Ställ åt sidan för att svalna.

2. Smuldeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

3. Fyllning: Sätt ugnen
 på 200 grader, varmluftsfunktion (eller cirka 220 grader vanlig ugn). Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnsform eller i en stekpanna som tål ugnsvärme (diameter cirka 22 cm ) och strö socker, kanel och pekannötter över. Ringla kolasåsen över alltsammans och fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass. 
 

Chocolate Chip Cookie Cake

Hej på er, och glad påsk såhär på en långfredag!
 
För drygt två veckor sedan fyllde en av mina bästa vänner Stina 17 år. Så jag kunde bara inte låta bli att baka en tårta till henne. Jag och Emilia firade henne med en "suprisemiddag" och sedan tårta på det. Eftersom den var tvungen att vara glutenfri är denna tårta just det - glutenfri. Fast det går alldeles utmärkt att byta ut glutenfritt mjöl till vanligt vetemjöl. 
 
Vad sägs som en tårta med saftiga (och då menar jag SAFTIGA) chokladbottnar, varvade med chocolate chip cookiebottnar? Kombinationen från heaven säger jag bara och inte blev det sämre med cremecheesefyllning emellan och chokladfrosting på det. Den är ganska mastig och räcker till ganska många. Fast den är inte alls sådär överchokladig, om nu något skulle kunna vara det, utan en perfekt match av choklad och cookie. Skräms nu inte av det långa receptet. Den är inte den svåraste tårtan att göra, men tårtor tar mer tid eftersom det är fler steg som ska göras. 
 
Vi hörs!
 
 
 
CHOCOLATE CHIP COOKIE CAKE MED CREAMECHEESEFYLLNING
 

Chokladbotten (delas till två bottnar)

165 g glutenfritt vetemjöl

255 g strösocker

60 g kakao

7,5 g bikarbonat

3,5 g bakpulver

5 g salt

5 g vaniljsocker

1,5 ägg

175 g rumsvarm mjölk

90 g vegetabilisk olja

175 g kokt vatten

 Gör så här:

1. Sätt ugnen på 155 grader, varmluftsfunktion.

2. Smöra och mjöla kanterna på en bakform, 21–22 cm i diameter.

3. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.

4. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt kaffet och blanda väl.

5. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade.

6. Låt bottnen svalna helt och ta sedan ut bottnen ut formen.

 

Chocolate chip cookie bottnar

110 g smör

1 dl strösocker

1 ½ dl farinsocker eller muscovadosocker

1 medelstort ägg

¼ tsk vaniljpulver

3 3/4 dl glutenfritt mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

75 g hackad mjölkchoklad

75 hackad mörk choklad

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°C.

2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt allt socker, rör om ordentligt och låt sedan svalna något. Rör i ägg och vanilj.

3. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och blanda sedan med smörblandningen. Rör i chokladen.

4. Låt degen få stå i cirka 20 minuter. Detta gör att den blir mer fast i konsistensen för att sedan kunna användas som tårtbottnar utan att de smular sönder.  

5. Fördela degen mellan två stycken formar, i lika diameter som chokladbottnen och grädda sedan 17-25 minuter. Kakorna ska vara krispiga runt kanterna men mjuka i mitten.

 

Whipped cream cheese fyllning

300 gr Philadelphia

3 dl grädde

1 knivsudd bakpulver

0,5 – 1 tsk vaniljpulver

2 dl florsocker

Gör så här:

1. Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.                                                                                                                          

2. Blanda Philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.

 

Chokladfrosting

200 g mörk choklad (70 %)

300 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl kakao

1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång

4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde

3 1/2 – 4 dl florsocker

Gör så här: 

1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.

2. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.  

3. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.

4. Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Fylla och täcka tårtan

1. Börja med att dela chokladbottnen på hälften.    

2. Lägg den första kakdegsbottnen på ett fat. Bred ett jämnt lager cremecheesefyllning och lägg på en chokladbotten. Bred på fyllningen igen och upprepa tills du har lagt på den sista chokladbottnen som med den skurna ytan ner för att slippa smulor och få raka, fina kanter.                                                                        

3. Lägg en relativt stor mängd chokladfrosting och börja uppe på tårtan. Bred ett tunt lager runt och på tårtan för att fylla hål och liknande så att tårtan blir hel. Använd inte cremecheesefyllningen runt tårtan, det blir svårt att dölja det om tårtan ska bli helt brun. För att få en jämnare tårtan kan den ställas in i kylen en stund efter ett första lager, så stelnar det en aning.                                                                                                          

4. Bred ett till lager chokladfrosting, börja längs kanterna och jobba uppåt mot mitten av tårtan. Ett streckat mönster skapas av t ex en palett eller en kniv. Dra försiktig, medan frostingen inte stelnat, rakt uppåt och upprepa runt hela tårtan.                                                                                                                            

5. Dekorera tårtan som du vill, med spritsning, kakor, blommor eller ljus. Spritsningen på bilden är en hederlig stjärntyll och lite strössel. 

Recept från fantastiska Roy Fares, Linda Lomelino och Sockerrus