Kladdkakans dag

Det är inget mindre än kladdkakans dag imorgon! Något så gott och fantasitskt måste firas. Därför bjuder jag på två recept att baka! De är inte så svåra att göra och smakar ännu bättre än en simpel kladdkaka. Inget illa talat om en klassisk kladdkaka med grädde (eller glass för min del). Det är som tacos; något man då och då måste få och heller aldrig blir less på. ;-)
 
 
Kladdkaka med kolapopcorn

Kladdkaka (Frida Skattberg)

150 g smör

3 ägg

3 dl socker

1 dl kakao

2 1/4 dl vetemjöl

1/2 msk vaniljsocker

½ tsk salt

Kolapopcorn (Roy Fares)

100 g glykos

180 g strösocker (2 dl)

150 g grädde (1,5 dl)

50 g smör

1 tsk flingsalt

100 g popcorn, 1 påse eller 2 dl opoppade popcorn

Kladdkaka

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra- samt mjöla en springform på 15 cm. (Det går utmärkt att ta en större form, ex 24 cm. KOM IHÅG att då minskar gräddningstiden!) Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och strösocker lätt. Rör ner smöret och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör ihop till en klumpfri smet. Fyll formen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.

Kolasås

Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Tillsätt smör och salt och rör om.

Kolapopcorn

Sänk ugnsvärmen till 150°. Poppa popcornen i mikron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över cirka nästan alla kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ in i ugnen och låt gräddas i cirka 15-20 minuter. När dem svalnat lite, strö över kladdkakan. Det ska bli ett ordentligt berg. ;-) Ringla sedan över resterande kolasås. Om det blir över kolapopcorn kan de förvaras i en burk till nästa fredagsmys. 

 

Vit chokladkladdkaka med lingon

Kladdkaka

2 st ägg

2 dl socker

100 g smör

100 g vit choklad


2.5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Lingon

1 ½ dl frysta lingon

1 ½ msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Ta först fram de frysta lingonen och häll i en skål. Rör ihop ägg och socker. Smält smöret i en kastrull och rör ner chokladen och därefter äggsmeten. Rör (försiktigt) ner mjöl och vaniljsocker. Häll ner smeten i en smord form. Blanda lingonen med socker och vaniljsocker. Strö över kladdkakan, alternativt vänd lingon med smet så att lite gräddas i kladdkaka och lite ovanpå. (Jag skulle nästan rekommendera att göra så istället för som jag gjorde på bilden att hälla allt över kladdkakan. Lingon tenderar att vätska sig, och om de vätskar sig alla ovanpå bildas lätt ett vätskelager som vi inte vill ha). Grädda i 20-30 minuter.

 

Jenniey Love

Var jätte många år sen jag baka Kladdkaka, kanske ska testa göra den med kolapopcorn på nu i veckan. Ser så otroligt gott ut=)


Svar: Vad roligt, den är absolut en av mina favoritkladdkakor! Lycka till! :-)
Elin Berggren