Morotstårta

Världens saftigaste tårta, jag garanterar er! Den är en rätt så enkel tårta att göra i jämförelse med alla tårtor som både har en fyllning, en frosting, dekorationer etc... Denna har samma fyllning inuti som ovanpå och sedan behöver det inte ens bli fint för den täcks med kokos. Fem stjärnor! ;-)

Morotstårta med valnötter och kokos
8-10 bitar

Receptet kommer från min boken Lomelinos tårtor

Morotskaka
150 g smör
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g valnötter (eller pekannötter)
1 1/2 dl äppelmos

Cream cheese frosting
100 g rumsvarmt smör
300 g cream cheese
3 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Dekoration
Kokosflingor eller kokoschips

Morotskaka
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och sikta sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten precis går ihop.
6. Skala och riv morötterna fint. Hacka nötterna (här passade jag även på att rosta nötterna lite snabbt i den varma ugnen, 5-7 minuter). Vänd ner morötter, nötter och äppelmos i smeten. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna.
7. Grädda bottnarna 40-45 minuter.
8. Låt bottnarna svalna 20 minuter i formarna, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.

Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret vitt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn och tjock smet.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund om frostingen är för lös.

Sätta ihop tårtan
1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du använt tre av bottnarna. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. För att hålla smulorna på plats kan du bre ut ett tunt lager frosting över hela tårtan och sedan ställa in den i kylen i 15 minuter. Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan ett lager kokos över frostingen. Tryck eventuellt lite med handflatan så att kokosen fastnar.

Chokladtårta med dulce de leche och maräng

 
Denna tårta är inte att leka med. I princip samma recpt som tårtan lite längre ned på bloggen, fast här gjorde jag en maräng som jag spritsade på och brände med gasolbrännare. Enkelt och snyggt!
 

Chokladtårta med dulce de leche och maräng

Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3 1/2 – 4 dl florsocker

Maränger
2 äggvitor
1 ½ dl socker (hårt packat i måttet)

Chokladsås

75 g mörk choklad

35 g smör

Fyllning
1 1/2 dl dulce de leche
Havssalt

Gör så här:

Chokladbotten

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form. Smält smöret och låt det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet. Fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda bottnarna i 30–35 minuter. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

Choklad- och espressofrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Chokladsås

Hacka chokladen grovt och smält på medelvärme med smöret i en kastrull. Låt svalna till rumstemperatur innan du ringlar på tårtan.

Maränger

Lägg äggvitor och muscovadosocker i en skål över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen till cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills blandningen blivit en vit och fluffig marängsmet. Vispa tills smeten svalnat, det tar cirka 10 minuter.

Sätta ihop tårtan

Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Strö några flingor havssalt ovanpå. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter (detta är inte absolut nödvändigt men gör att det blir jämnare när du ska lägga på nästa lager frosting) eller tills frostingen har stelnat något (skålen med frosting kan stå framme under tiden). Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager. Ställ tårtan på ett snurrande fat om du har ett sådant. Snurra på fatet samtidigt som du håller en spatel eller en sked (använd baksidan på skeden) försiktigt mot frostingen så att det bildas ett mönster (som på bilden). Ringla chokladsåsen över tårtan. Extra fint blir det om det får rinna lite på kanterna. Fyll en spritspåse med rund tyll med maräng. Ta ut tårtan ur kylen och spritsa ut klickar ovanpå tårtan. Bränn av marängen med en gasolbrännare.