Chocolate Chip Cookie i Gjutjärn

 
 

Ibland sådär på fredagskvällarna då man är sugen på något sött kan kladdkaka eller smulpaj kännas lockande. Har man dock varvat dessa varannan fredag för ett längre tag kan de kännas lite tråkiga att baka...igen...

Vad sägs istället om en gigantisk chocolate chip cookie där mitten är som en gudomlig kladdkaka och kanterna kripiga som cookies? Ja tack! Linda Lomelino lyckas alltid och detta recept är extremt enkelt för att vara så gott och vackert. Har ni ingen gjutjärnspanna, ta en vanlig form. Recept är för två små gjutjärnspannor eller en form med löstagbar kant på cirka 22 cm i diameter. Ha en fantastisk helg!

Chocolate chip cookies i gjutjärn
Två st 15 cm stora kakor

110 g smör
1 dl + 1 msk strösocker
1 dl + 1 msk farinströsocker
1 medelstort ägg
1 tsk vaniljsocker
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
75 g mjölkchokladknappar/hackad mjölkchoklad
75 g chokladknappar av mörk choklad/hackad mörk choklad

1. Värm ugnen till 175°C, 150 grader varmluft.

2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt allt socker, rör om ordentligt och låt sedan svalna något. Rör i ägg och vanilj.

3. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och blanda sedan med smörblandningen. Rör i chokladen.

4. Fördela smeten mellan gjutjärnspannorna (naturligtvis går det lika bra med en pajform/ugnsform eller vad du har hemma) och grädda sedan 17-25 minuter. Kakorna ska vara krispiga runt kanterna men mjuka i mitten. Bakar du all smet i en större form behöver kakan något längre gräddningstid.

Rabarberpaj med kolasås

 
Rabarberns säsong är väl ganska över just nu. Men ärligt talat funkar det att byta ut rabarbern till annan god frukt. Äpplen, bär eller kanske persikor!? Allt som är gott i hop med kolasås och smuldeg (=iprincip allt) ;-) Tänk bara på att frukter värms olika snabbt så att tiden i ugnen kan variera därefter.
 
Rabarber- och hallonsmulpaj med kolasås

Kolasås

50g glykos
1 dl strösocker
80 g vispgrädde 
25 g smör
½ tsk flingsalt

 

Smuldeg

100 g smör

½ dl farinsocker eller rårörsocker

½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 ½ dl havregryn

 

Fyllning

400 g skalade och hackade rabarber, 4-5 stjälkar rabarber (eller annan god frukt)

100 g hallon

¾ dl socker

1 msk majsstärkelse

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft.

2. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

3. Smuldeg: Blanda alla ingredienser till en smulig massa.

4. Fyllning: Blanda hallon och rabarber med socker och majsstärkelse.

5. Häll fyllningen i en pajform. Undvik att hälla ned överflödig vätska som bildas. Häll över kolasåsen och strö över smuldegen. Grädda cirka 30 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.

Chokladtårta med dulce de leche och havssalt

 
 
 
Chokladtårta med dulce de leche och havssalt
 
Recept av Linda Lomelino

Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3 1/2 – 4 dl florsocker

Fyllning
1 1/2 dl dulce de leche (såhär gör man dulce de leche - kolasås)
Havssalt

Chokladglasyr

35 g smör

75 g mörk choklad (70%)

Dekoration

Oreo cookies, blommor, maränger, centerkola, etc (det du vill dekorera med!)

Chokladbotten:

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

Choklad- och espressofrosting:
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Chokladglasyr:

Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull. Låt svalna medan du gör klart tårtan.

Sätta ihop tårtan:
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Strö några flingor havssalt ovanpå. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter (detta är inte absolut nödvändigt men gör att det blir jämnare när du ska lägga på nästa lager frosting) eller tills frostingen har stelnat något (skålen med frosting kan stå framme under tiden). Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager. Ta ut tårtan ur kylen och häll över chokladglasyren. Bred snabbt ut den med en vinkelpalett
eller en sked så att den rinner nedför kanterna. Låt stelna. Dekorera tårtan med tillbehören eller valfria tillbehör.