Bärgaletter

 
Allmän text... galetter med hallon, blåbär och äpple.
 
Galetter med bär, Linda Lomelino
blir 2 galetter

Pajdeg
3 1/4 dl mjöl
1 msk florsocker
En nypa salt
100 g kallt smör, i bitar
½ dl isvatten

Fyllning
400 - 500 g bär och frukt
4 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk majsstärkelse

1 ägg
en skvätt mjölk
1 msk socker 

Gör så här:

1. Pajdeg: Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt men snabbt ihop tills degen precis håller ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 1 timma.

2. Fyllning: Lägg bär och/eller frukt (i så fall hackad) i en skål och blanda med socker, vanilj och majsstärkelse.

3. Baka ut och grädda: Värm ugnen till 175 grader, 150 grader varmluft. 4. Dela degen på mitten så att du får två ungefär lika stora bitar. Kavla ut båda degbitarna till varsin cirkel på en lätt mjölad arbetsyta till 3-4 mm tjocklek. Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtspapper.

5. Lägg på bären, jämnt fördelat mellan de båda pajerna men inte ända ut till kanterna. Vik upp kanten över bären och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats.

6. Lägg galetterna på en plåt eller skärbräda och ställ i frysen 10 minuter (för att de ska hålla formen bättre i ugnen under gräddningen).

7. Vispa ägg och mjölk lite lätt och pensla kanterna. Strö ½ msk socker vardera över pajerna. Grädda i mitten av ugnen i 35-45 minuter, tills pajkanterna är gyllenbruna och bären bubbliga och mjuka.