Rabarberpaj med kolasås

 
Rabarberns säsong är väl ganska över just nu. Men ärligt talat funkar det att byta ut rabarbern till annan god frukt. Äpplen, bär eller kanske persikor!? Allt som är gott i hop med kolasås och smuldeg (=iprincip allt) ;-) Tänk bara på att frukter värms olika snabbt så att tiden i ugnen kan variera därefter.
 
Rabarber- och hallonsmulpaj med kolasås

Kolasås

50g glykos
1 dl strösocker
80 g vispgrädde 
25 g smör
½ tsk flingsalt

 

Smuldeg

100 g smör

½ dl farinsocker eller rårörsocker

½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 ½ dl havregryn

 

Fyllning

400 g skalade och hackade rabarber, 4-5 stjälkar rabarber (eller annan god frukt)

100 g hallon

¾ dl socker

1 msk majsstärkelse

 

Gör så här:

 

1. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft.

2. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.

3. Smuldeg: Blanda alla ingredienser till en smulig massa.

4. Fyllning: Blanda hallon och rabarber med socker och majsstärkelse.

5. Häll fyllningen i en pajform. Undvik att hälla ned överflödig vätska som bildas. Häll över kolasåsen och strö över smuldegen. Grädda cirka 30 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.