Rabarberpaj med kolasås
Kolasås
50g glykos
1 dl strösocker
80 g vispgrädde
25 g smör
½ tsk flingsalt
Smuldeg
100 g smör
½ dl farinsocker eller rårörsocker
½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 ½ dl havregryn
Fyllning
400 g skalade och hackade rabarber, 4-5 stjälkar rabarber (eller annan god frukt)
100 g hallon
¾ dl socker
1 msk majsstärkelse
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft.
2. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna.
3. Smuldeg: Blanda alla ingredienser till en smulig massa.
4. Fyllning: Blanda hallon och rabarber med socker och majsstärkelse.
5. Häll fyllningen i en pajform. Undvik att hälla ned överflödig vätska som bildas. Häll över kolasåsen och strö över smuldegen. Grädda cirka 30 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.