Choklad- och hasselnötstårta

 
Choklad och hasselnötstårta - recept av Linda Lomelino
 
Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
 
Choklad- och hasselnötsfrosting
150 g mjukt smör
100 g cream cheese, kall
60 g florsocker
250 g hasselnötskräm (ex nutella)
en nypa salt
 
Flisad choklad till dekoration
 
Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form. Smält smöret och låt det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet. Fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda bottnarna i 20-30 minuter. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
 
Frosting 
Vispa smör vitt och mjukt i cirka 2 minuter. Tillsätt cream cheese och vispa ned det. Tillsätt sedan övriga ingredienser och vispa tills frostingen är mjuk och fluffig. Om frostingen är för lös, låt stå i kyl en liten stund. Fyll en spritspåse med valfri tyll med frostingen.
 
Att sätta ihop tårtan
Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa ett varv runt kanten med frosting. Spritsa lite i mitten också och sprid ut det med en sked. Lägg på nästa tårtbotten och repetera samma procedur med frostingen. Lägg på den sista bottnen och spritsa eller bred ut ett lager ovanpå. Dekorera med chokladflisor (jag hyvlade med en osthyvel på en chokladkaka). 
 

Churros med chokladsås

 
 

Varför har jag inte provat att baka churros tidigare? Huuur goda som helst! Vi har redan ätit upp alla här hemma, oopsie... Dagen till ära provade jag alltså att fritera hemma för första gången. Jag har alltid varit lite rädd för att andvända kokhet olja i köket men idag tog jag mig modet och prövade. Och vet ni, det var inte så farligt som jag trodde. Jag värmde oljan på mediumvärme medan jag gjorde smeten och höll koll med en termometer och det gick fintfint. Det gäller att ha respekt för oljan men att inte vara rädd för den. Haha, det får bli dagens lilla bakquote. Ha en fortsatt fin lördag. 

CHURROS

3 dl vatten

2 msk smör

1 tsk socker

1 tsk salt

2,5 dl mjöl

2 ägg

 

Minst 1 liter olja att fritera i 

1.    Koka upp vatten, salt, socker och smör. Rör sedan i mjölet. Rör och rör tills degen släpper från kanterna. Låt svalna lite. Ta sen hjälp av en elvisp och vispa i äggen ett i taget. Nu ska degen gå att spritsa med kaksprits eller med spritspåse. Är den alltför tjock kan du ta i lite vatten till, är den alltför tunn rör i lite mer mjöl.

2.    Värm upp oljan till friteringen i en medelstor kastrull. Oljan bör vara minst 8 centimeter djup. Ha inte på fläkten medan du friterar. När oljan nått cirka 180 grader (när en vit brödbit blir gyllenbrun på cirka 1 minut) är det dags att börja fritera dina churros.


3.    Tryck ut smeten i lagom långa bitar och klipp av med sax. Fritera några churros i taget och ta sedan upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.


4.    Rulla dina churros i kanel och socker och servera omedelbart.

 

Chokladsås

1 dl vispgrädde

100 gram mörk choklad

25 gram smör

Koka upp grädden och rör ner hackad choklad tills den smält helt. Tillsätt smöret i klickar och rör tills du får en slät chokladsås.