Chokladtårta med kolapopcorn

 
 
 
Chokladtårta med kolapopcorn, Linda Lomelino
 

Chokladbottnar:

75 g smör

4 ½ dl vetemjöl

1 ½ dl kakao

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ tsk bikarbonat

3 ¾ dl strösocker

en nypa salt

2 ägg

2 ¼ dl mjölk

1 ½ dl starkt hett kaffe eller kokhett vatten

 

Kolakräm:

1 ½ dl vispgrädde

3 dl strösocker

150 g smör

1 ½ dl ljus sirap

2 ½ msk vaniljsocker

 

Kolamarängsmörkräm:

4 äggvitor

2 dl strösocker

250 g rumsvarmt smör

1 dl kolakräm (se ovan)


Krispiga kolapopcorn:

poppade popcorn från ½ påse mikropopcorn (salta)

1 dl kolakräm (se ovan)

 

Gör så här:

1. Chokladbottnar. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter.

2. Smält smöret och låt det svalna.

3. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, socker och salt i en stor skål. Tillsätt ägg, mjölk och kaffe och vispa i ett par minuter till en slät smet.

4. Fördela smeten jämnt mellan formarna och grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter (kontrollera med en provsticka att bottnarna inte är kladdiga i mitten innan du tar ut dem). Låt bottnarna svalna lite i formen innan de vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.

5. Kolakräm: Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp

6. Låt sedan puttra i cirka 15 minuter tills såsen tjocknat.

7. Låt svalna en aning innan användning.

8. Kolamarängsmörkräm. Lägg äggvitor och socker i en värmetålig skål eller kastrull över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen till 65 grader eller tills sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills blandningen blivit en vit och fluffig marängsmet. Vispa tills smeten svalnat, det tar cirka 10 minuter.

9. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i ytterligare 3–5 minuter eller tills smörkrämen går ihop. Tillsätt 1 dl kolakräm och vispa till en jämn frosting.

10. Kolapopcorn. Värm ugnen till 150 grader. Blanda popcorn och 1 dl kolakräm i en skål så att popcornen täcks av krämen. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda popcornen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Ta ut plåten och låt svalna.

11. Montering: Dela bottnarna på mitten så att du får fyra bottnar.

12. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager kolamarängsmörkräm över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar.

13. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ett tunt lager kolamarängsmörkräm över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter, tills det yttersta lagret stelnat något.

14. Lägg på ytterligare ett lager med kolamarängsmörkräm tills tårtan är helt jämn.

15. Lägg kolapopcornen ovanpå tårtan och häll mer kolasås över (om kolasåsen är väldigt kall kan du behöva värma den något först).