Citron- och marängårta

 
Lemon curd med något sött som maräng måste ju vara en av de bästa smakkombinationen som finns! Väldigt bra recept av Linda Lomelino det här. Kändes som att bottnarna blev riktigt saftiga, + hemmagjord lemoncurd och så schweizisk maräng på det. Top notch!
 
Citron- och marängtårta
 
Tårtbottnar
 
7 dl vetemjöl
6 msk maizena
3 ½ tsk bakpulver
1/4 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
Finrivet skal från 2 citroner
4 ägg
1 1/4 dl färskpressad citronsaft (2-3 citroner)
1 1/4 dl mjölk
 
Lemon Curd
 
1 3/4 dl strösocker
6 äggulor (spara vitorna till marängfrostningen)
Finrivet skal från 2 citroner
1 dl färskpressad citronsaft (ca 2 citroner)
100 g kallt smör, i tärningar
 
Marängfrosting
 
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Tårtbottnar:
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa två bakformar, 20 cm i diameter.
2. Sikta ner mjöl, maizena, bakpulver och salt i en skål.
3. Vispa smöret mjukt och fluffigt i en annan skål, helst lite större. Tillsätt socker och citronskal och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje tillsatt ägg. Rör ner citronsaft, mjölk och mjölblandningen i omgångar. Rör till en jämn smet.
4. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. (Jag använde varmluft och gräddade båda bottnarna samtidigt. En gräddades lite fortare än den andra, men det är bara att hålla koll. Så det funkar lika bra).Låt bottnarna svalna lite i formarna innan de vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.
 
Lemon Curd:
 
1. Vispa socker, äggulor, citronskal och citronsaft i en kastrull (helst tjockbottnad) och värm på medelvärme. Se till att röra hela tiden tills den tjocknar och låt inte krämen koka så slipper du äggbitar i smeten.
2. Dra av från värmen och rör i smöret. Sila blandningen, häll upp i en burk (en ren burk) och låt svalna. Ställ in i kylen och låt lemon curden bli helt kall.   
 
Sätta ihop tårtan:
 
Dela de båda bottnarna på mitten så att du får fyra bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred på 1/3 av lemon curden. Upprepa tills du har använt alla tre bottnar. Lägg sedan den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Ställ in i kylen för att stelna medan du förbereder frostingen.
 
Marängfrosting/schweizisk maräng:
 
1. Lägg äggvitor, socker och vaniljsocker i en värmetålig skåål eller kastrull över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp och värm blandningen till cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna smält.
2. Häll över smeten i en stor bunke och fortsätt vispa med elvisp tills blandningen blivit en vit och fluffig marängsmet. Vispa tills smeten svalnat, det tar cirka 10 minuter.
3. Bred på ett tunt lager över hela tårtan oh låt stelna i kylen i cirka 10 minuter. Bred därefter på ett tjockt lager över hela tårtan och bränn med en gasolbrännare.