Nyårsdesserten
Fudgeglasyr:
2 dl grädde
2 dl strösocker
2 msk ljus eller mörk sirap
100 g 70% mörk choklad
1 krm salt
100 g smör
Gör så här:
Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop alla ingredienser i en bunke, tillsätt det smälta smöret sist. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter). Istället för att smra och bröa (gutenfritt såklart) tryckte jag fast ett bakplåtspapper i bottnen och smörade kanterna lätt. Det var lätt att få loss kakan ändå.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15-20 minuter. Tänk på att kakan står till sig och blir mindre kladdig efter du tagit ut den ur ugnen
Fudge: Blanda grädde, socker, sirap, hackad choklad och salt i en kastrull. Låt koka under ca 10 minuter, tills fudgen tjocknar. Rör då och då i botten. Ta av från värmen och rör ner tärnat smör. Rör fudgen slät och låt svalna en aning. Häll fudgen över kakan och ställ i kylen eller frysen för att stelna helt.