Morotstårta
Morotstårta med valnötter och kokos
8-10 bitar
Receptet kommer från min boken Lomelinos tårtor
Morotskaka
150 g smör
3 stora ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat i måttet)
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
250 g morötter
100 g valnötter (eller pekannötter)
1 1/2 dl äppelmos
Cream cheese frosting
100 g rumsvarmt smör
300 g cream cheese
3 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
Kokosflingor eller kokoschips
Morotskaka
1. Värm ugnen till 175°.
2. Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter.
3. Smält smöret och låt det svalna.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker ljust och fluffigt. Blanda ner smör och vaniljsocker och vispa lite till.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och sikta sedan ner det i smeten. Vispa tills smeten precis går ihop.
6. Skala och riv morötterna fint. Hacka nötterna (här passade jag även på att rosta nötterna lite snabbt i den varma ugnen, 5-7 minuter). Vänd ner morötter, nötter och äppelmos i smeten. Fördela smeten jämnt mellan bakformarna.
7. Grädda bottnarna 40-45 minuter.
8. Låt bottnarna svalna 20 minuter i formarna, stjälp sedan upp på galler och låt svalna helt.
Cream cheesefrosting
1. Vispa smöret vitt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn och tjock smet.
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer. Låt stå i kylen en stund om frostingen är för lös.
Sätta ihop tårtan
1. Dela båda bottnarna på mitten så att du får fyra tunnare bottnar.
2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du använt tre av bottnarna. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
3. För att hålla smulorna på plats kan du bre ut ett tunt lager frosting över hela tårtan och sedan ställa in den i kylen i 15 minuter. Bred resten av frostingen över hela tårtan och strö sedan ett lager kokos över frostingen. Tryck eventuellt lite med handflatan så att kokosen fastnar.