Choklad- och hasselnötstårta

 
Choklad och hasselnötstårta - recept av Linda Lomelino
 
Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten
 
Choklad- och hasselnötsfrosting
150 g mjukt smör
100 g cream cheese, kall
60 g florsocker
250 g hasselnötskräm (ex nutella)
en nypa salt
 
Flisad choklad till dekoration
 
Chokladbotten
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tre bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form. Smält smöret och låt det svalna. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet. Fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda bottnarna i 20-30 minuter. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.
 
Frosting 
Vispa smör vitt och mjukt i cirka 2 minuter. Tillsätt cream cheese och vispa ned det. Tillsätt sedan övriga ingredienser och vispa tills frostingen är mjuk och fluffig. Om frostingen är för lös, låt stå i kyl en liten stund. Fyll en spritspåse med valfri tyll med frostingen.
 
Att sätta ihop tårtan
Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa ett varv runt kanten med frosting. Spritsa lite i mitten också och sprid ut det med en sked. Lägg på nästa tårtbotten och repetera samma procedur med frostingen. Lägg på den sista bottnen och spritsa eller bred ut ett lager ovanpå. Dekorera med chokladflisor (jag hyvlade med en osthyvel på en chokladkaka).