Äppelsmulpaj med salt kolasås

Smulpajer måste vara ett av det bästa och enklaste sättet att göra folk lyckliga. Sen går det alltid att diskutera, för det finns smulpajer och sen finns det smulpajer. Exempelvis äppelsmulpaj med pecannötter och salt kolasås. Wow säger jag bara. Den saltade kolasåsen är inget tillbehör utan finns i pajen, likaså nötterna. Därför blir den här pajen extra lyxig och extra god. För hur gott är inte salt kolasås tillsammans med äpplen?
 
Receptet är från Roy Fares bok Delicious som jag fick i julklapp förra året. Fares receptet gör en aldrig besviken. Visste ni dessutom att Roy Fares förra året utsågs av ELLE-galan till "Årets bäst klädda man". Han har alltså inte bara stil för godsaker utan blev med vinsten den första konditorn någonsin att vinna ett sådant pris. Slå det ni.
 
 
Äppelsmulpaj med salt kolasås

Portioner: 10–12 portioner

Bra att veta

  • Var inte rädd för att salta kolasåsen. Det lyfter alla smaker på ett magiskt sätt.
  • När du kokar kolasåsen, ge inte upp när du häller i grädden. Eftersom sockret är väldigt varmt kommer grädden direkt att koka ganska våldsamt för att sedan blanda sig med sockret. När jag lagade en kolasås första gången blev jag så rädd för att grädden kokade så mycket att jag drog undan kastrullen och vågade inte fortsätta. Gör inte så, haha!

Kolasås:
100 g glykos (2/3 dl)
180 g strösocker (2 dl)
175 g vispgrädde (1 3/4 dl) 
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)

Smuldeg:
100 g rumstempererat smör
30 g strösocker (2 msk) 
120 g vetemjöl (2 dl)
60 g havregryn (1 1/2 dl) 
8 g vaniljsocker (1 msk)

Fyllning:
4–5 äpplen
2 msk strösocker
1 tsk malen kanel
80 g pekannötter

1 liter vanilj- eller kanelglass att servera till

 
1. Kolasås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret i omgångar tills allt har smält. Rör om mellan varven. Låt koka tills blandningen har fått fin kolafärg och rör om då och då. Blanda ner grädden försiktigt och lite i taget. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält. Ställ åt sidan för att svalna.

2. Smuldeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

3. Fyllning: Sätt ugnen
 på 200 grader, varmluftsfunktion (eller cirka 220 grader vanlig ugn). Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnsform eller i en stekpanna som tål ugnsvärme (diameter cirka 22 cm ) och strö socker, kanel och pekannötter över. Ringla kolasåsen över alltsammans och fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.