Mjukpepparkaka

Mjukpepparkaka from heaven! Denna kaka kan inte bli fel och vill du lyxa till det och göra extra fint kan du dekorera med glasyr och fikon. Glasyren är enbart kristyr (florsocker + äggvita) och sedan tog jag tandpetare för att få fast fikonen. Ha en fortsatt trevlig jul folk!
 
Mjukpepparkaka
 
3 ägg
3 ½ dl strösocker
2 1/4 dl mjölk
150 g smält, avsvalnat smör
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Maria pepparkakskryddmix
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker i en bunke fluffigt - ej med elvisp. Rör ned mjölk och smör.
3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddmix i en annan bunke och vänd ner det i äggsmeten. 
4. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll ned smeten. Grädda cirka 30-40 minuter.
5. Prova med sticka, den ska inte vara kladdig, men ta ut den just då den blivit fast. 

Kladdkakebollar med Kakdegsgömma

 

Det fick fort tas bilder i fredags med mobilen innan dessa blev uppätna. De var väldigt goda. Jag bakade dessa med glutenfritt mjöl, men det går självklart bra med vanligt mjöl istället. Cookiedoughdeg med chokladbitar som rullats i kladdkaka och sedan doppats i choklad. Strö vit choklad, salt, strössel eller vad som helst du vill ha på. Riktiga "tumblr-cakepops"! 

Chokladdoppade kladdkakebollar med Kakdegsgömma, cirka 20 stycken, Fridasbakblogg

1 Kladdkaka, recept längre ned

1 sast Kakdeg, recept längre ned

250 g Mörk Choklad att doppa i

 

Kakdeg:


75 g Smör
0.75 dl Farinsocker
0.25 dl Strösocker
1 msk Mjölk
1 tsk Vaniljsocker
2.25 dl glutenfritt mjöl
1 nypa Salt
2 dl Hackad choklad

 

Gör så här:


Vispa smör med farin- och strösocker, ljust och fluffigt. Tillsätt mjölk och vaniljsocker, vispa ihop. Tillsätt sedan vetemjöl, salt och choklad. Arbeta ihop en jämn deg. Rulla 10 matskedsstora bollar. Lägg bollarna i frysen i 30 minuter.

Mosa den kalla kladdkakan i en skål. Ta fram de frysta kakdegsbollarna och rulla in dem i kladdkaka. Frys ytterligare 30 minuter. Smält chokladen och tag sedan fram de frysta bollarna. Doppa dem i choklad och lägg sedan på ett bakplåtspapper för att stelna. Toppa med lite vit choklad, salt, kokos eller annat innan chokladen stelnat helt.

 

Kladdkaka i Långpanna:


4.5 dl Strösocker
1.25 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
3 dl Vetemjöl
4 Ägg
200 g Smör, smält
0.5 tsk Salt

 

Gör så här:


Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna (30×30 cm) med bakplåtspapper. Blanda strösocker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Knäck i äggen och rör om, nu blir smeten väldigt tjock. Häll ner det avsvalnade, smälta smöret och rör ihop en jämn smet. Tillsätt saltet och rör ihop smeten. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, kanterna ska vara fasta och mitten ska vobbla liiiite när kakan är klar. Ställ i kylen och låt bli helt kall. 

Saffranskladdkaka

Hej! Det är 5 dagar kvar till julafton och jag är överlycklig för igår tog vår klass jullov! Idag har jag rantat runt på Solbacken med familjen och inhandlat lite juklappar till julklappsleken (tradition varje år). Utöver det har jag byggt ihop årets pepparkakshus, kokat kola och ikväll pyntat julgranen röd. Fast det allra bästa jag vet med en äkta gran är doften... Åhh, kan lukta på den lika länge som Ferdinand luktar på blommor, det luktar verkligen magiskt! 

 

Igår kväll hade jag, Stina och Emilia vår egna lilla julafton med en massa (kanske lite för mycket...) gott fika och godis. Vi var väldigt trötta alla tre så vi degade mest med fikat i soffan och tittade på Youtube. För att kunna äta mer fika ställde vi oss också upp ibland och dansade haha!

Bland annat denna goda saffranskladdkaka delade vi på. Okej, det ser inte ut som en kladdkaka på bilden, men den var väldigt seg och saftig, som en kladdkaka som fått stå ett tag i kyla. Gräddade min cirka 15 minuter och ändå blev den lite för torr för att vara en kladdkaka. Har ni en effektiv ugn, bli inte rädda för att ta ut den mellan 10-15 minuter om ni ska äta den dagen efter! Då blir den som allra bäst. 

Saffranskladdkaka

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 krm vaniljpulver

1 krm salt

3 ägg

100 gram mandelmassa

150 gram smör

1 gram saffran (2 påsar)

 

1. Vispa samman socker, mjöl, vaniljpulver och salt tillsammans med äggen.

2. Riv ner mandelmassan i smeten.

3. Smält smöret, och rör sedan ner saffranet i smöret.

4. Häll över smör och saffran i smeten och vispa till en slät smet.

5. Smöra och mjöla en springform och häll i smeten.

6. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 18-20 minuter. Jag bakade min med glutenfritt mjöl som kan ha förändrat gräddningstiden för mig. Så håll koll på kakan. Antingen är 18-20 minuter bra, eller så behövs det bara 10.15 minuter. Den är rätt kladdig då man tar ut den, och sedan stelnar den till då den svalnar för att bli helt perfekt seg och saftig.

7. Låt svalna något innan servering.