Citronmarängpaj

Ingen kombination av smaker slår citron och maräng. Okej, personligen ligger den på förstaplats tillsammans med pecan och kola. Det är tajt mellan dem. Denna paj av Roy Fares är inte speciellt svår att göra samtidigt som den smakar extra lyxigt och ser väldigt lyxig ut. Har du ingen gasolbrännare - stoppa in pajen i ugnen med grillvärme en kort stund eller servera som den är med lite gröna blad eller citronskal på. 
 
Citronmarängpaj, Roy Fares
 
10-12 bitar

Mördeg

120 g rumstempererat smör

60 g florsocker (1 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

20 g äggula (1)

Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22- 24 cm i diameter. Klä ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna i formen. 

Citronkräm

125 g färskpressad citronsaft (11⁄4 dl)

190 g strösocker (2 dl)

125 g vatten (11⁄4 dl)

100 g vatten (1 dl)

30 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)

40 g äggula (2)

40 g osaltat smör

Citronkräm: Koka upp citronsaft, socker och 125 gram vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng

125 g äggvita (4)

75 g vatten (3⁄4 dl)

210 g strösocker (2 1⁄2 dl)

Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme.Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare. Ska pajen frysas? Låt i så fall pajen tina i kylen i 2 timmar och bränn sedan av marängen.

Brownie med pecankola

 
 

Ser ni kolan!!? Den här kakan är inte att leka med! Bjöd mina fina vänner på denna brownie när vi såg säsongfinalen av Game of Thrones i måndags. Kakan är väldigt enkel att göra och kan ätas på direkten. Kan tänka mig att om man skippar bakpulvret blir kakan en väldigt god kladdkaka med pecankola. Får testa det någon dag :)

Brownie med pecankola (Roy Fares)

Brownie

120 g smör
110 g ägg, (2)
40 g kakao, (1 dl)
3 g salt, (0,5 tsk)
5 g bakpulver, (1 tsk)
50 g bryggd espresso, (0,5 dl)
8 g vaniljsocker, (1 msk)
220 g strösocker, (2,5 dl)
120 g vetemjöl, (2 dl)

Pecankola

60 g osaltat smör
75 g farinsocker, (1 dl)
25 g glykos, (2 msk)
15 g grädde, (1 msk)
80 g pekannötter

1. Sätt ugnen på 180 grader, smörj en rund bakform 22 cm i diameter med smör på kanterna och lägg bakplåtspapper i botten på formen.
2. Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Blanda kakao, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.
4. Tillsätt det smälta smöret, kaffe och strösocker. Avsluta med vetemjölet och blanda ihop till en smet.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 15-20 minuter.
6. När brownien har 10 min kvar att bakas i ugnen så börjar du med toppingen. Smält smör, farinsocker, glykos och grädde i en kastrull, låt småkoka under omröring i 3-4 minuter. Ta av kastrullen från värmen och lägg i pekanötter och ställ åt sidan.
7. Ta ut brownien och fördela pekannötstäcket över kakan, höj värmen till 200 grader och grädda ytterligare 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
8. Servera med lättvispad grädde.

Jordgubbstårta med lime curd

 
 
 
Årets midsommarafton flög fort förbi och jag tänkte dela med mig av receptet på den tårta jag bakade till kvällen. Det är en tårta med sockerkaksbottnar, varvade med limemarinerade jordgubbar, limecurd och jordgubbsmousse. Lime och jordgubbar kommer alltid finnas på topp 5 när det kommer till smakkombinationer. Syrlig lime och söta jordgubbar, så gott!!!
 
Det bästa med tårtan är att den går att förbereda dagen innan den ska serveras. Gör tårtan i den form du gräddar bottnarna i och ställ i frysen när du lagt på den sista bottnen. Ta ut tårtan nästa dag innan servering och dekorera med grädde, jordgubbar och ätbara blommor. Eller med något annat fint :)
 
Jordgubbstårta med lime curd, marinerade jordgubbar och jordgubbsmousse
 
Börja med moussen...
 

Jordgubbsmousse (Linda Runn)

200 gram jordgubbar (frysta går bra)

0,75 dl socker

4 blad gelatin

2,5 dl vispgrädde

 

1. Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter

2. Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter

3. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré

4. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen

5. Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden

6. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar

 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl (à 60 g)

1 dl potatismjöl (à 80 g)

1 tsk bakpulver

smör och mjöl till formen

 

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smörj och mjöla två mindre formar med löstagbar kant, ca 19-21 cm i diameter. Har du bara en form, grädda halva smeten och använd sedan samma form för att grädda resten av smeten.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.

4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 

5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.

6. Fördela hälften av smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

 

Limecurd (Leila Lindholm)

6 st lime

1, 5 dl strösocker

50 g smör

2 msk majsstärkelse

2 st ekologiska ägg

2 st ekologiska äggulor

 

1. Riv skal och blanda med saft från fyra limefrukter.

2. Koka upp limesaft, limeskal, strösocker och smör.

3. Sila vätskan.

4. Blanda ut majsstärkelse med saften från de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.

5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.

6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

 

Marinerade jordgubbar

400 g jordgubbar

2 st limefrukter

1 dl råsocker

1. Rensa jordgubbar och skär i ½ cm tjock skivor. Blanda i en skål med saft från limefrukter och råsocker.

 

Sätt ihop tårtan

1. Dela bottnarna på 2. Ta formen till bottnarna och klä kanterna med bakplåtspapper. Lägg den första bottnen i formen.

2. Ta hälften av curden och fördela över bottnen. Strö 1/3 av de marinerade jordgubbarna över. Lägg på en till bottnen. 

3. Bred ut moussen över bottnen. Strö över jordgubbar. Lägg på en till bottnen.

4. Repetera nr. 2 igen och lägg på den sista bottnen. Nu kan tårtan frysas (för att tas ut dagen efter innan servering, se till att den får tina ordentligt) eller dekoreras direkt. Jag dekorerade min med jordgubbar och ätbara blommor, men det är bara fantasin som stoppar dig.