Butterbullar

 
Butterbullar
 
Kärt barn har många namn och blir cirka 14-18 stycken. Alla kommer bli så imponerade då du bjuder på dessa drömmar. Det är enligt mig den bästa bullen som finns, for sure!
 
1 sats vetedeg
 
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
1 sats vaniljkräm
 
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl majsstärkelse
50 g mjukt smör
 
Vetedeg
 
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken och smöret tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölkblandningen, strösocker, salt,  och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
 
Vaniljkräm
1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
3. Slå över den heta mjölken under vispning.
4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
5. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
6. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
 
Fyllning
1. Dela degen i 18 bitar, forma dem till runda bullar och lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
2. Platta till dem lite och jäs under en bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en rundtyll, stick spritsen i varje bulle och fyll dem med lite vaniljkräm.
5. Grädda bullarna gyllene i mitten av ugnen i 7-8 minuter och låt dem svalna något. Pensla bullarna med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar strösocker på vaniljkrämen i mitten.