Briochebullar med choklad

 

Vad är brioche för något? Ett franskt bakverk nu igen?

Jajämen, det är franskt. Fransmännen avnjuter brioche till frukost (någon förvånad?). Passar även för söta bakverk och texturen påminner om en blandning av vanlig vetebulle och wienerbröd. Luftig och lätt men samtidigt frasig och med mycket smörsmak. En bulle att lita på helt enkelt! Väldigt enkelt och väldigt gott.

Med ett glas mjölk satt dessa som en smäck! Saftiga och med mycket chokladsmak. Ett tips är att förbereda chokladfyllningen nån dag innan och ha i frysen redo. Då blir inte baket så fruktansvärt "utsträckt". Ingen vill gå runt väntandes på degar som ska jäsa och frysa i evigheter. Det kanske är därför jag inte bakar så mycket med jäst. Orkar inte vänta på de stackars jästsvamparna...

Briochedeg, Linda Lomelino

20 g färsk jäst
2 1⁄2 dl mjölk
2 ägg
1 dl strösocker
10 dl vetemjöl
1⁄2 tsk salt
100 g rumsvarmt smör

Chokladfyllning

100 g mörk choklad (70 %)
1 1⁄4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 äggvitor
1 1⁄2 dl mjölk
en nypa salt
50 g smör

Briochedeg

1. Smula jästen i en stor bunke.
2. Värm mjölken till 37° (fingervarmt) i en kastrull, häll över jästen och rör om tills den lösts upp.
3. Tillsätt ägg och socker och rör om.
4. Tillsätt mjöl, salt och smör och arbeta till en smidig deg.
5. Låt degen jäsa i en skål under bakhandduk i ungefär 2 timmar, tills degen är dubbelt så stor.

Chokladfyllning

1. Hacka chokladen fint.
2. Blanda socker, mjöl, kakao och äggvitor i en skål.
3. Värm mjölken till kokpunkten och häll den i en tunn stråle över kakaoblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och rör tills blandningen tjocknar.
3. Tillsätt salt, smör och den hackade chokladen och rör om tills det smält.
4. Häll upp blandningen i en skål och låt svalna helt. Bred ut fyllningen på två bitar plastfolie till två rektanglar, cirka 20 x 15 cm. Lägg plastfolie ovanpå och lägg in i frysen tills fyllningen är helt fast.

Baka ut och grädda

1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den så att den blir slät och smidig. Dela degen i två delar.
2. Kavla ut ena deghalvan till en rektangel, cirka 30 x 21 cm. Placera den frysta fyllningen på mitten av degrektangeln och vik degen över fyllningen så att kanterna möts i mitten. Nyp ihop alla kanter och kavla ut degen igen på längden. Vik in kanterna och vik ihop degen till ett paket. Upprepa proceduren med den andra halvan av degen.
3. Slå in de vikta degarna i plastfolie och låt vila i 20–30 minuter i kylen.
4. Smörj håligheterna i en muffinsplåt avsedd för 12 muffins.
5. Ta ut den ena deghalvan och upprepa utkavling och vikning en gång till. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 20 x 30 cm. Rulla ihop till en lång rulle från långsidan. Skär 5 cm stora bitar och lägg i muffinsplåten. upprepa proceduren med den andra deghalvan, täck med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
6. Värm ugnen till 175° och grädda bullarna i 15–20 minuter.