Kladdkakebollar med Kakdegsgömma

 

Det fick fort tas bilder i fredags med mobilen innan dessa blev uppätna. De var väldigt goda. Jag bakade dessa med glutenfritt mjöl, men det går självklart bra med vanligt mjöl istället. Cookiedoughdeg med chokladbitar som rullats i kladdkaka och sedan doppats i choklad. Strö vit choklad, salt, strössel eller vad som helst du vill ha på. Riktiga "tumblr-cakepops"! 

Chokladdoppade kladdkakebollar med Kakdegsgömma, cirka 20 stycken, Fridasbakblogg

1 Kladdkaka, recept längre ned

1 sast Kakdeg, recept längre ned

250 g Mörk Choklad att doppa i

 

Kakdeg:


75 g Smör
0.75 dl Farinsocker
0.25 dl Strösocker
1 msk Mjölk
1 tsk Vaniljsocker
2.25 dl glutenfritt mjöl
1 nypa Salt
2 dl Hackad choklad

 

Gör så här:


Vispa smör med farin- och strösocker, ljust och fluffigt. Tillsätt mjölk och vaniljsocker, vispa ihop. Tillsätt sedan vetemjöl, salt och choklad. Arbeta ihop en jämn deg. Rulla 10 matskedsstora bollar. Lägg bollarna i frysen i 30 minuter.

Mosa den kalla kladdkakan i en skål. Ta fram de frysta kakdegsbollarna och rulla in dem i kladdkaka. Frys ytterligare 30 minuter. Smält chokladen och tag sedan fram de frysta bollarna. Doppa dem i choklad och lägg sedan på ett bakplåtspapper för att stelna. Toppa med lite vit choklad, salt, kokos eller annat innan chokladen stelnat helt.

 

Kladdkaka i Långpanna:


4.5 dl Strösocker
1.25 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
3 dl Vetemjöl
4 Ägg
200 g Smör, smält
0.5 tsk Salt

 

Gör så här:


Börja med att sätta ugnen på 160°C och klä en långpanna (30×30 cm) med bakplåtspapper. Blanda strösocker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke. Knäck i äggen och rör om, nu blir smeten väldigt tjock. Häll ner det avsvalnade, smälta smöret och rör ihop en jämn smet. Tillsätt saltet och rör ihop smeten. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter, kanterna ska vara fasta och mitten ska vobbla liiiite när kakan är klar. Ställ i kylen och låt bli helt kall.