Bovetegröt

Kände för att testa någon ny frukost, då hittade jag boveteflingor längst in i skåpet. Så det fick bli bovetegröt imorse. Rikigt gott blev det också. Lite mer tid till att göra än vanlig gröt, men ack så värt det. Örten (ja, bovete är en ört!) måste blötläggas först innan användning så jag lät de stå i en skål med vatten under natten. 
 
Bovete kan lätt missförtås då många tror det står för något slags vete, men bovete är fritt fram för alla glutenintoleranta. Dessutom är det visst väldigt bra att äta, innehåller bl. a alla de 8 essentiella aminosyrorna. Smaksatte min gröt med kanel så blev det extra gott.  
 
Bovetegröt 1 portion
 
3/4 dl boveteflingor (+ vatten att blötlägga i)
1 msk linfrön
1 ½ dl vatten
½ dl havregryn
nypa salt
1 krm kanel
 
Blötlägg bovete och linfrön i en burk eller skål och låt stå minst 6 timmer (eller över natten). Häll av vattnet och blanda bovete och linfrön med vatten, havregryn, salt och kanel i en kastrull. Låt koka upp och sedan småsjuda i cirka 7-8 minuter. Eller till önskad konsistens. Servera med allt från banan, bär, nötter, frön, mjölk, sylt och honung. 
 
Jag själv toppade med banan, hallon, blåbär, lite linfrön, solroskärnor, mandlar och paranötter. Mmm...