Enkel Äppelkaka

 

 
 

Det är tur man inte kan höra röster genom bloggar, för jag låter som en snorkråka idag. Har gått och blivit förkyld efter skolstarten vilket i sig inte är någon surprise när man börjar om skolan. Bara synd jag blir förkyld nu under helgen och matfesten. Önskar det fanns någon sådan dunderkur som tog bort en förkylning på tio minuter. Har någon ett bra recept, hojta till!

Vårat äppelträd är fullt med äpplen nu så jag tänkte i veckan att passa på att baka med dem innan grenarna praktiskt taget bryts av för många äpplen. Äppelkakan, denna klassiker, smakar ännu bättre med citron i smeten och kardemummakärnor på äpplena. Har ni inte kardemummakärnor går redan mortlad krydda lika bra. 

Äppelkaka med citron och kardemumma

Kaka

125 g smör

1 ½ d strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 citron, zest

2 ägg

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 msk mjölk

 

Fyllning

3-4 äpplen

1 msk kardemumma

1 msk strösocker

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader, 150 grader varmluft. Smörj och bröa en form, cirka 24 cm i diameter.

2. Smält smör och låt det svalna.

3. Blanda smör med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölk. Häll smeten i formen.

4. Skär äpplena i tunna skivor. Stick ned dem i smeten. Strö över kardemumma och socker.

5. Grädda kakan cirka 30-35 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.