Äppelsmulpaj i glas

En lyxig variant av en enkel smulpaj, som passar utmärkt att bjuda flera personer på. En lätt och fräscht sätt att avlsuta en middag på. 
 

Äppelsmulpaj i glas, Elisabeth Johansson

8 glas

 

Lösa smulor

125 g smör

1 dl socker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda samman med övriga ingredienser i en bunke till en smulig massa. Sätt i frysen cirka 30 minuter. Häll ut smulorna på en bakplåtspappersklädd form och grädda cirka 10-15 minuter. Vänd smulorna med en stekspade efter halva tiden. Ta ut plåten och låt smulorna svalna.

 

Stekta äpplen

4-5 äpplen

Saft av ½ citron

25 g smör

3 msk strösocker

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

 

Skala och skär äpplena i klyftor. Stek i resterande ingredienser i en stekpanna tills de mjuknat en aning. Smaksätt om du vill med andra kryddor eller mer/mindre av kryddorna så som du själv vill ha dem.  De får inte bli mjuka helt igenom eftersom det kan göra dem mosiga. De fortsätter mjukna då de svalnar.

 

Rårörd vaniljvisp

1 vaniljstång

1 tsk vaniljsocker

3 äggulor

1 dl strösocker

5 dl vispgrädde

 

Skrapa fröna ur vaniljstången och vispa pösigt med vaniljsocker, äggulor och socker. Vispa grädde i en annan bunke. Vänd ned vaniljsmeten i grädden och blanda.

Förbereda desserten

Värm upp äpplena en aning innan servering. Häll smulor först i glasen. Sedan äpplen och till sist vaniljvisp. Ev. toppa desserten med lite smulor. Servera och njut!