Citronmarängpaj

Ingen kombination av smaker slår citron och maräng. Okej, personligen ligger den på förstaplats tillsammans med pecan och kola. Det är tajt mellan dem. Denna paj av Roy Fares är inte speciellt svår att göra samtidigt som den smakar extra lyxigt och ser väldigt lyxig ut. Har du ingen gasolbrännare - stoppa in pajen i ugnen med grillvärme en kort stund eller servera som den är med lite gröna blad eller citronskal på. 
 
Citronmarängpaj, Roy Fares
 
10-12 bitar

Mördeg

120 g rumstempererat smör

60 g florsocker (1 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

20 g äggula (1)

Mördeg: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22- 24 cm i diameter. Klä ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna i formen. 

Citronkräm

125 g färskpressad citronsaft (11⁄4 dl)

190 g strösocker (2 dl)

125 g vatten (11⁄4 dl)

100 g vatten (1 dl)

30 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)

40 g äggula (2)

40 g osaltat smör

Citronkräm: Koka upp citronsaft, socker och 125 gram vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng

125 g äggvita (4)

75 g vatten (3⁄4 dl)

210 g strösocker (2 1⁄2 dl)

Italiensk maräng: Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme.Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare. Ska pajen frysas? Låt i så fall pajen tina i kylen i 2 timmar och bränn sedan av marängen.