Jordgubbstårta med lime curd

 
 
 
Årets midsommarafton flög fort förbi och jag tänkte dela med mig av receptet på den tårta jag bakade till kvällen. Det är en tårta med sockerkaksbottnar, varvade med limemarinerade jordgubbar, limecurd och jordgubbsmousse. Lime och jordgubbar kommer alltid finnas på topp 5 när det kommer till smakkombinationer. Syrlig lime och söta jordgubbar, så gott!!!
 
Det bästa med tårtan är att den går att förbereda dagen innan den ska serveras. Gör tårtan i den form du gräddar bottnarna i och ställ i frysen när du lagt på den sista bottnen. Ta ut tårtan nästa dag innan servering och dekorera med grädde, jordgubbar och ätbara blommor. Eller med något annat fint :)
 
Jordgubbstårta med lime curd, marinerade jordgubbar och jordgubbsmousse
 
Börja med moussen...
 

Jordgubbsmousse (Linda Runn)

200 gram jordgubbar (frysta går bra)

0,75 dl socker

4 blad gelatin

2,5 dl vispgrädde

 

1. Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter

2. Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter

3. Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré

4. Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen

5. Vispa grädden och vänd nerden kylda jordgubbspurén i vispgrädden

6. Låt stelna i kylen i ca 2 timmar

 

Tårtbotten

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl (à 60 g)

1 dl potatismjöl (à 80 g)

1 tsk bakpulver

smör och mjöl till formen

 

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smörj och mjöla två mindre formar med löstagbar kant, ca 19-21 cm i diameter. Har du bara en form, grädda halva smeten och använd sedan samma form för att grädda resten av smeten.

3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.

4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. 

5. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.

6. Fördela hälften av smeten i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

 

Limecurd (Leila Lindholm)

6 st lime

1, 5 dl strösocker

50 g smör

2 msk majsstärkelse

2 st ekologiska ägg

2 st ekologiska äggulor

 

1. Riv skal och blanda med saft från fyra limefrukter.

2. Koka upp limesaft, limeskal, strösocker och smör.

3. Sila vätskan.

4. Blanda ut majsstärkelse med saften från de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.

5. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.

6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna.

 

Marinerade jordgubbar

400 g jordgubbar

2 st limefrukter

1 dl råsocker

1. Rensa jordgubbar och skär i ½ cm tjock skivor. Blanda i en skål med saft från limefrukter och råsocker.

 

Sätt ihop tårtan

1. Dela bottnarna på 2. Ta formen till bottnarna och klä kanterna med bakplåtspapper. Lägg den första bottnen i formen.

2. Ta hälften av curden och fördela över bottnen. Strö 1/3 av de marinerade jordgubbarna över. Lägg på en till bottnen. 

3. Bred ut moussen över bottnen. Strö över jordgubbar. Lägg på en till bottnen.

4. Repetera nr. 2 igen och lägg på den sista bottnen. Nu kan tårtan frysas (för att tas ut dagen efter innan servering, se till att den får tina ordentligt) eller dekoreras direkt. Jag dekorerade min med jordgubbar och ätbara blommor, men det är bara fantasin som stoppar dig.