Chocolate Chip Cookie Cake
Chokladbotten (delas till två bottnar)
165 g glutenfritt vetemjöl
255 g strösocker
60 g kakao
7,5 g bikarbonat
3,5 g bakpulver
5 g salt
5 g vaniljsocker
1,5 ägg
175 g rumsvarm mjölk
90 g vegetabilisk olja
175 g kokt vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 155 grader, varmluftsfunktion.
2. Smöra och mjöla kanterna på en bakform, 21–22 cm i diameter.
3. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.
4. Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt kaffet och blanda väl.
5. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade.
6. Låt bottnen svalna helt och ta sedan ut bottnen ut formen.
Chocolate chip cookie bottnar
110 g smör
1 dl strösocker
1 ½ dl farinsocker eller muscovadosocker
1 medelstort ägg
¼ tsk vaniljpulver
3 3/4 dl glutenfritt mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
75 g hackad mjölkchoklad
75 hackad mörk choklad
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°C.
2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt allt socker, rör om ordentligt och låt sedan svalna något. Rör i ägg och vanilj.
3. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och blanda sedan med smörblandningen. Rör i chokladen.
4. Låt degen få stå i cirka 20 minuter. Detta gör att den blir mer fast i konsistensen för att sedan kunna användas som tårtbottnar utan att de smular sönder.
5. Fördela degen mellan två stycken formar, i lika diameter som chokladbottnen och grädda sedan 17-25 minuter. Kakorna ska vara krispiga runt kanterna men mjuka i mitten.
Whipped cream cheese fyllning
300 gr Philadelphia
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.
2. Blanda Philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev. Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Chokladfrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3 1/2 – 4 dl florsocker
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn.
3. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
4. Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.
Fylla och täcka tårtan
1. Börja med att dela chokladbottnen på hälften.
2. Lägg den första kakdegsbottnen på ett fat. Bred ett jämnt lager cremecheesefyllning och lägg på en chokladbotten. Bred på fyllningen igen och upprepa tills du har lagt på den sista chokladbottnen som med den skurna ytan ner för att slippa smulor och få raka, fina kanter.
3. Lägg en relativt stor mängd chokladfrosting och börja uppe på tårtan. Bred ett tunt lager runt och på tårtan för att fylla hål och liknande så att tårtan blir hel. Använd inte cremecheesefyllningen runt tårtan, det blir svårt att dölja det om tårtan ska bli helt brun. För att få en jämnare tårtan kan den ställas in i kylen en stund efter ett första lager, så stelnar det en aning.
4. Bred ett till lager chokladfrosting, börja längs kanterna och jobba uppåt mot mitten av tårtan. Ett streckat mönster skapas av t ex en palett eller en kniv. Dra försiktig, medan frostingen inte stelnat, rakt uppåt och upprepa runt hela tårtan.
5. Dekorera tårtan som du vill, med spritsning, kakor, blommor eller ljus. Spritsningen på bilden är en hederlig stjärntyll och lite strössel.