Chocolate Chip Cookie i Gjutjärn

 
 

Ibland sådär på fredagskvällarna då man är sugen på något sött kan kladdkaka eller smulpaj kännas lockande. Har man dock varvat dessa varannan fredag för ett längre tag kan de kännas lite tråkiga att baka...igen...

Vad sägs istället om en gigantisk chocolate chip cookie där mitten är som en gudomlig kladdkaka och kanterna kripiga som cookies? Ja tack! Linda Lomelino lyckas alltid och detta recept är extremt enkelt för att vara så gott och vackert. Har ni ingen gjutjärnspanna, ta en vanlig form. Recept är för två små gjutjärnspannor eller en form med löstagbar kant på cirka 22 cm i diameter. Ha en fantastisk helg!

Chocolate chip cookies i gjutjärn
Två st 15 cm stora kakor

110 g smör
1 dl + 1 msk strösocker
1 dl + 1 msk farinströsocker
1 medelstort ägg
1 tsk vaniljsocker
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
75 g mjölkchokladknappar/hackad mjölkchoklad
75 g chokladknappar av mörk choklad/hackad mörk choklad

1. Värm ugnen till 175°C, 150 grader varmluft.

2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt allt socker, rör om ordentligt och låt sedan svalna något. Rör i ägg och vanilj.

3. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål och blanda sedan med smörblandningen. Rör i chokladen.

4. Fördela smeten mellan gjutjärnspannorna (naturligtvis går det lika bra med en pajform/ugnsform eller vad du har hemma) och grädda sedan 17-25 minuter. Kakorna ska vara krispiga runt kanterna men mjuka i mitten. Bakar du all smet i en större form behöver kakan något längre gräddningstid.