Chokladpavlova

 
Hej på er! 
 
Jag tror alla vi minns de självklara marängtårtorna vi fick när vi fyllde år som liten. Mycket chokladsås skulle det vara och glassen hann smälta lite i kanterna innan "jag må hon leva" sjungits klart. Kära minnen det där! 
 
Jag blev i veckan riktigt sugen på marängsviss igen och tänkte; varför inte lyxa till det lite och göra en med sega pavlovabottnar och hemmagjord chokladsås (med kaffe). Med åldern har smaklökarna förändrats liiite, så kände att en uppgradering skulle passa bra. Och vet ni, det blev bättre än bra! En enkel tårta att göra och kombinationen av glass, choklad, banan och seg/krispig maräng kan ingen ogilla. Vare sig jag är 17 eller 83 år kommer alltid marängsviss ha en plats i mitt hjärta. 
 

Chokladpavlova med banan och glass

Självklart går det bra att byta ut glass mot exempelvis grädde, eller använda båda. Gör tårtan till DIN marängsvisstårta! ;-)

Chokladmarängbottnar
50 g mörk choklad (70 %)
6 stora äggvitor
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Chokladsås
3/4 dl socker
1 dl starkt kaffe
3 msk kakao

0,5 – 1 l glass (beroende på hur mycket glass du vill ha i tårtan)

1 stor banan

Chokladmarängbottnar:
1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
2. Värm ugnen till 175°. Rita två eller tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
3. Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
4. Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Rör ner den smälta chokladen med några tag.
5. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret. Tänk på att de flyter ut under gräddningen. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125°.
6. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.

Chokladsås:
1. Blanda allt i en kastrull och låt koka upp. Sjud i cirka 3-5 minuter eller tills såsen tjocknar något. Låt svalna.

Sätta ihop tårtan :

1. Lägg försiktigt den första bottnen på ett tårtfat och skopa ett antal kulor glass på bottnen. Skiva banan och strö över önskad mängd. Ringla över önskad mängd chokladsås. Lägg på nästa botten och dekorera med mer banan och chokladsås. Serveras direkt.

Delar av receptet från Linda Lomelino

Jenniey Love

Den ser så god ut, så får nog prova göra en sån någon dag.

kramiz<3