Churros med chokladsås

 
 

Varför har jag inte provat att baka churros tidigare? Huuur goda som helst! Vi har redan ätit upp alla här hemma, oopsie... Dagen till ära provade jag alltså att fritera hemma för första gången. Jag har alltid varit lite rädd för att andvända kokhet olja i köket men idag tog jag mig modet och prövade. Och vet ni, det var inte så farligt som jag trodde. Jag värmde oljan på mediumvärme medan jag gjorde smeten och höll koll med en termometer och det gick fintfint. Det gäller att ha respekt för oljan men att inte vara rädd för den. Haha, det får bli dagens lilla bakquote. Ha en fortsatt fin lördag. 

CHURROS

3 dl vatten

2 msk smör

1 tsk socker

1 tsk salt

2,5 dl mjöl

2 ägg

 

Minst 1 liter olja att fritera i 

1.    Koka upp vatten, salt, socker och smör. Rör sedan i mjölet. Rör och rör tills degen släpper från kanterna. Låt svalna lite. Ta sen hjälp av en elvisp och vispa i äggen ett i taget. Nu ska degen gå att spritsa med kaksprits eller med spritspåse. Är den alltför tjock kan du ta i lite vatten till, är den alltför tunn rör i lite mer mjöl.

2.    Värm upp oljan till friteringen i en medelstor kastrull. Oljan bör vara minst 8 centimeter djup. Ha inte på fläkten medan du friterar. När oljan nått cirka 180 grader (när en vit brödbit blir gyllenbrun på cirka 1 minut) är det dags att börja fritera dina churros.


3.    Tryck ut smeten i lagom långa bitar och klipp av med sax. Fritera några churros i taget och ta sedan upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.


4.    Rulla dina churros i kanel och socker och servera omedelbart.

 

Chokladsås

1 dl vispgrädde

100 gram mörk choklad

25 gram smör

Koka upp grädden och rör ner hackad choklad tills den smält helt. Tillsätt smöret i klickar och rör tills du får en slät chokladsås.