Kola- och lingonmuffins med frostade lingon och valnötter

 
 

Muffins

260 g mjölk, 3% (2 ½ dl)

250 g strösocker (2 ¾ dl)

120 g rumstempererat osaltat smör

110 g ägg (2)

15 g äggula (1)

240 g vetemjöl (4 dl)

8 g vaniljsocker (1 msk)

8 g bakpulver (1 ½ tsk)

2 g bikarbonat (½ tsk)

3 g salt (½ tsk)

50 g färskpressad citronsaft (½ dl)

 

Dulce de leche (här finns instruktioner om hur du kokar den)

1 burk sötad, kondenserad mjölk (379 gram vanligtvis)

 

Rårörda lingon

150 g lingon

1 ½ dl strösocker 

Frostade lingon

 
100 g lingon
1 äggvita
Strösocker
 
+ valnötter att dekorera med
 
 
Gör så här:
 
Muffins
 
Sätt ugnen på 170 grader. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke. Blanda ner 1 ägg i taget i smörblandningen. Rör ner de torra ingredienserna och mjölk i omgångar och blanda tills det blir en slät smet. Tillsätt citronsaft och blanda väl. Lägg cupcakeformar i en cupcakeplåt eller använd dubbla formar på en vanlig plåt. Fyll formarna till ¾ med smet och grädda mitt i ugnen i 17–18 minuter. Känn med sticka att de är genomgräddade. Låt svalna helt.
 
 
Rårörda lingon
 
Mosa lingon med strösocker och låt stå i kyl tills användning. 
 
Frostade lingon
 
Väldigt enkelt. Bara pensla bären (eller vilken frukt du än frostar) med äggvita. Pudra på florsocker eller som jag tog - strösocker. Bör torka innan du dekorerar muffinsen med dem.
 
Sammansättning
 
När muffinsen svalnat helt, ta exempelvis ett tjockare sugrör och trck ned i mitten av muffinsen för att få ett hål hela vägen ned. Fyll hålen med rårörda lingon. Ringla eller bred ut kolasås och dekorera med frostad frukt och valnötter. 
hungrigast.blogg.se

Spännande kombination! Det måste vi testa!