Chokladtårta med dulce de leche och havssalt

 
 
 
Chokladtårta med dulce de leche och havssalt
 
Recept av Linda Lomelino

Chokladbottnar
75 g smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
3 3/4 dl strösocker
2 st medelstora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 1/2 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

Choklad- och espressofrosting
200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver eller fröna från 1 vaniljstång
4 msk espresso eller starkt kaffe eller 4 msk vispgrädde
3 1/2 – 4 dl florsocker

Fyllning
1 1/2 dl dulce de leche (såhär gör man dulce de leche - kolasås)
Havssalt

Chokladglasyr

35 g smör

75 g mörk choklad (70%)

Dekoration

Oreo cookies, blommor, maränger, centerkola, etc (det du vill dekorera med!)

Chokladbotten:

Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och mjöla två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
Smält smöret och låt det svalna.
Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Grädda bottnarna i 30–35 minuter.
Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

Choklad- och espressofrosting:
Smält chokladen över vattenbad eller i mikro. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. Blanda i den smälta chokladen och vaniljpulvret.
Tillsätt espresso, kaffe eller grädde lite i taget och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

Chokladglasyr:

Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull. Låt svalna medan du gör klart tårtan.

Sätta ihop tårtan:
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut dulce de leche över bottnen. Bred sedan ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Strö några flingor havssalt ovanpå. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan.
Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter (detta är inte absolut nödvändigt men gör att det blir jämnare när du ska lägga på nästa lager frosting) eller tills frostingen har stelnat något (skålen med frosting kan stå framme under tiden). Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager. Ta ut tårtan ur kylen och häll över chokladglasyren. Bred snabbt ut den med en vinkelpalett
eller en sked så att den rinner nedför kanterna. Låt stelna. Dekorera tårtan med tillbehören eller valfria tillbehör.